Yuanyang: καφές και τσάι μαζί

Yuanyang: καφές και τσάι μαζί

Είναι το πιο διάσημο ρόφημα στο Χονγκ Κονγκ και συνδυάζει δύο φαινομενικά «άσπονδους» φίλους: τον καφέ με το τσάι με γάλα.

 

Το εθνικό ρόφημα του Χονγκ Κονγκ είναι το μαύρο τσάι με το γάλα. Πρόκειται για ένα κατάλοιπο της αγγλικής κυριαρχίας που όμως ενσωματώθηκε αβίαστα στην κουλτούρα των κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα το αποκαλούν χαρακτηριστικά «τσάι από μετάξι» (silk stocking tea) χάρις την πολύ βελούδινη του υφή. Η παρασκευή του απλή: τα φύλλα του τσαγιού βράζουν για λίγα λεπτά μέσα στο νερό, στην συνέχεια αφαιρούνται πολύ προσεκτικά, προστίθεται το γάλα (φρέσκο ή εβαπορέ για πιο απαλή υφή και πιο γλυκό αποτέλεσμα) και το μείγμα αυτό βράζει για ακόμα λίγα λεπτά.

 

Σε αυτό το ρόφημα λοιπόν κάποιος – το όνομα του δεν είναι γνωστό– αποφάσισε να ρίξει καφέ για να αυξήσει την καφεΐνη του. Ήταν την εποχή που ο στιγμιαίος καφές χρησιμοποιούνταν ως τρόπος πληρωμής για όσους εκτελούσαν χειρωνακτικές εργασίες. Κάπως έτσι λοιπόν τυχαία γεννήθηκε ο καφές «Yuanyang». Το όνομα του αναφέρεται στις πάπιες Mandarin που είναι γνωστό για την έντονη οπτική αντίθεση που έχουν οι αρσενικές από τις θηλυκές (οι κύριοι του είδους έχουν συνήθως εντυπωσιακά λειριά, ενώ οι κυρίες ξεχωρίζουν από τις αποχρώσεις του καφέ και του γκρι.

 

Ο Yuanyang είναι ένα ρόφημα που συνδέει με αρμονικό και ισορροπημένο τρόπο το τσάι με το γάλα και τον καφέ. Ο επιβλητικός χαρακτήρας του τελευταίου δεν «σκεπάζει» τα πλούσια αρωματικά του πρώτου και το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό με πικρές αποχρώσεις στο τελείωμα ρόφημα. Η αναλογία που χρησιμοποιείται συνήθως είναι τρία μέρη έτοιμου καφέ φίλτρου και επτά τσάι με γάλα. Πίνεται ευχάριστα ζεστός αλλά και κρύος με την προσθήκη πάγου.

 

Η συνταγή

Υλικά για 2 κούπες

3 φακελάκια μαύρο τσάι

1 κούπα νερό

350 ml γάλα

1 κούπα καφέ φίλτρου

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τα φακελάκια του τσαγιού με το νερό για περίπου 3 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε το τσάι, προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να βράζουμε για άλλα τρία λεπτά. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε προαιρετικά ζάχαρη ή όποια γλυκαντική ουσία θέλουμε. Τέλος ρίχνουμε και τον καφέ, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.