Προϋποθέσεις για την άρση -“Όχι” σε άνοιγμα – ακορντεόν λένε οι επαγγελματίες εστίασης

Προϋποθέσεις για την άρση -“Όχι” σε άνοιγμα – ακορντεόν λένε οι επαγγελματίες εστίασης

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο της εστίασης σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων.

 

Από τη μία, όλοι μιλούν για μια χαμένη χρονιά με το “διπλό” lockdown και από την άλλη το σενάριο ανοίγματος λίγο πριν τις γιορτές και για σύντομο χρονικό διάστημα με πολύ αυστηρά μέτρα όπως για παράδειγμα η λειτουργία των καταστημάτων με πληρότητα κάτω του 50%, εκτιμούν ότι είναι ανώφελο.

 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κ. Γιώργου Καββαθά, πρoέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο insider.gr ότι ο διαχωρισμός που γίνεται μεταξύ εστιατορίων και μπαρ, με τα πρώτα να λειτουργούν και τα δεύτερα να παραμένουν κλειστά, είναι πολύ δύσκολος και σε αρκετές περιπτώσεις ανέφικτος να εφαρμοστεί.

 

Κατά τον κ. Καββαθά, οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να αναγκαστούν να κλείσουν εκ νέου το επόμενο διάστημα. Η ζημιά για τους επαγγελματίες θα είναι, όπως είπε, μεγάλη, εάν επωμιστούν το κόστος της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους ενόψει των εορτών και στη συνέχεια κληθούν να κλείσουν ξανά.

 

Εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας, ο κ. Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι. «Όσο πιο αργά ανοίξουμε τόσο πιο καλές είναι οι προβλέψεις. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή προηγείται η υγειονομική κατάσταση», τόνισε.

 

Τέσσερις προυποθέσεις

 

Στο μεταξύ μιλώντας στη Real News , ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης απαρίθμησε τους 4 όρους υπό τους οποίους θα μπορούσαν να ανοίξουν τα καταστήματα σε εστίαση και λιανεμπόριο.

 

Αναλυτικά έθεσε τα εξής δεδομένα:

 

«Δεδομένο 1ο: Η αγορά θα ανοίξει όταν μας το εισηγηθεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με βάση την πορεία της πανδημίας.

 

-Δεδομένο 2ο: Όταν θα μας δώσουν οι ειδικοί ημερομηνία να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, θα το κάνουμε κλιμακωτά όπως τον Μάιο, δηλαδή από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και τελευταία τα κλειστά εμπορικά κέντρα (mall). Η διαφορά τώρα θα είναι ότι θα τεθεί ως βασικό κριτήριο η εποχικότητα, ενώ γενικότερα ο ρυθμός ανοίγματος της αγοράς θα είναι ταχύτερος, ώστε όλοι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την εορταστική περίοδο.

 

-Δεδομένο 3ο: Η επαναλειτουργία της αγοράς θα γίνει με πολύ αυστηρούς κανόνες: περιορισμένος αριθμός ατόμων στα καταστήματα, υποχρεωτικά με μάσκα, τήρηση αποστάσεων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει συνωστισμός, πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους, αλλά ούτε και σε εξωτερικούς, σε έναν πεζόδρομο για Δεν πρόκειται δηλαδή τη μια ημέρα να είμαστε σε lockdown και την επόμενη να βγούμε και να πούμε «αυτό ήταν, βγείτε και ξεχυθείτε στους δρόμους και στην αγορά σαν να μην συμβαίνει τίποτε». Θα πρέπει να γίνει συνείδηση από τώρα ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως αυτά που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.

 

-Δεδομένο 4ο: Αναμφίβολα, στην επικείμενη εορταστική περίοδο το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί λύση για να μειωθεί η ανθρώπινη συναναστροφή, αλλά και για να κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές.

 

Πάντως κατά πληροφορίες η “ζυγαριά” με βάση και τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα τείνει στο να ακολουθηθεί το “γαλλικό” μοντέλο, δηλαδή τα καταστήματα εστίασης να ανοίξουν μετά τις γιορτές, προς τα μέσα Ιανουαρίου 

 

Διαβάστε επίσης:

Δύο βασικά σενάρια για το άνοιγμα της εστίασης