Πότε και πώς θα γίνει η επανεκκίνηση στην εστίαση;

Πότε και πώς θα γίνει η επανεκκίνηση στην εστίαση;

Από 1η Δεκεμβρίου η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με τα σχολεία να ανοίγουν πρώτα, το λιανεμπόριο στη συνέχεια και τελευταία την εστίαση.

 

Tις τελευταίες ημέρες, μετά το δεύτερο lockdown, πλήθος ερωτημάτων εγείρονται από τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης με κυρίαρχα το πότε και πώς θα γίνει η επανεκκίνηση. Είναι ενδεικτικό ότι χθες, η πρωτοβουλία #estiasigreece έθεσε επί τάπητος μια σειρά αιτημάτων, μεταξύ άλλων το άνοιγμα να γίνει με υποστηρικτικά μέτρα και όρους, διαφορετικά η αναστολή αποτελεί μονόδρομο για την αποφυγή μαζικών λουκέτων. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία, η δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για σχεδιασμό ανοίγματος της εστίασης από την 1η Δεκεμβρίου, «επιβεβαίωσε την πεποίθηση ότι η εστίαση απουσιάζει από κάθε ουσιαστική διαβούλευση για ό,τι την αφορά». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η χρησιμοποίηση του γενικού όρου «άνοιγμα της εστίασης» αποπροσανατολίζει και υπεραπλουστεύει τον κλάδο «που υποφέρει εδώ και μήνες και έχει γίνει αποδέκτης επαναλαμβανόμενων λαθών». Ως εκ τούτου ζητήθηκαν στοχευμένοι υποστηρικτικοί όροι επανέναρξης ειδάλλως  “αναστολή λειτουργίας με ουσιαστική οικονομική στήριξη”.

 

Στο πάγιο ερώτημα των ανθρώπων του κλάδου, για το πότε θα γίνει η έναρξη απάντησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως ανέφερε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, πάντοτε μετά από τις συστάσεις των επιστημόνων, είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία στη συνέχεια το λιανεμπόριο και μετά η εστίαση- η τελευταία όχι πριν τα Χριστούγεννα. Ειδικά για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σχεδιάζεται να ανοίξουν μόνο με καθήμενους, ενώ το λουκέτο θα παραμείνει στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης όπου συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός. Πάντως ο κ. Πέτσας τόνισε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με περιορισμούς και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.