French press: Πιέζοντας αλά… Γαλλικά

French press: Πιέζοντας αλά… Γαλλικά

Έχει ιταλική προέλευση, αλλά γαλλικό όνομα και είναι μια από τις πιο εύκολες, εύχρηστες μεθόδους παρασκευής καφέ φίλτρου.

 

Στην χώρα μας έχει συνδεθεί λανθασμένα με τον καφέ φίλτρου (δεν είναι λίγοι που τον αποκαλούν ακόμα «γαλλικό»), όμως η French press ή cafetiere, γαλλική πρέσα στα ελληνικά, είναι μια απλή καφετιέρα χειρός Αν και από την ονομασία της θα συμπεραίναμε ότι έχει γαλλικές καταβολές, εκείνος που την εμπνεύστηκε ήταν ο Ιταλός Attilio Calimani το 1929. Αφορμή μια γαλλική μέθοδος εκχύλισης- εξ ου και το όνομα της. Παρ’ όλα αυτά την σημερινή της μορφή, την οφείλει σ’ έναν άλλον Ιταλό, τον Faliero Bondanini.

 

Η γαλλική πρέσα, λοιπόν, αποτελείται από ένα κυλινδρικό δοχείο που στην αρχή ήταν γυάλινος, – πλέον όμως είναι πλαστικός- και ένα έμβολο, στο κάτω μέρος του οποίου βρίσκεται ένα πολύ λεπτό μεταλλικό φίλτρο. Για να φτιάξουμε ένα καφέ φίλτρου με την γαλλική πρέσα θα χρειαστούμε περίπου 30 γραμμάρια καφέ (κομμένο σε χοντρή άλεση) και 500 ml ζεστό νερό σε θερμοκρασία περίπου 90 με 92 βαθμούς Κελσίου.

 

Αρχικά ζεσταίνουμε το κυλινδρικό δοχείο της συσκευής με ζεστό νερό. Αφού το αφαιρέσουμε προσθέτουμε σε αυτόν τον αλεσμένο καφέ και στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αφήνουμε για περίπου δυόμιση με τέσσερα λεπτά τον καφέ να εμποτιστεί με το νερό ενώ ταυτόχρονα αφαιρούμε τον αφρό που μπορεί να έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια. Κατόπιν τοποθετούμε το έμβολο με το μεταλλικό φίλτρο και πιέζουμε απαλά ώστε να οδηγήσουμε τους κόκκους του καφέ στο κάτω μέρος του κυλίνδρου. Με το έμβολο κατεβασμένο, αφήνουμε για ένα λεπτό ακόμα τον καφέ και μετά σερβίρουμε.

 

Το πλεονέκτημα που μας προσφέρει η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ότι με την απουσία του χάρτινου φίλτρου, ο καφές είναι πιο πλούσιος σε φυσικά έλαια. Επίσης, λόγω της παρατεταμένης επαφής του αλεσμένου καφέ με το ζεστό νερό έχουμε ένα πιο δυνατό αλλά και έντονο γευστικό αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά η εν λόγω μέθοδος δεν βοήθεια να «ξεδιπλωθούν» τα ιδιαίτερα και σύνθετα αρώματα του καφέ. Για αυτό καλό θα ήταν οι καφέδες εκείνοι που έχουν έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά και δυνατή προσωπικότητα να μην παρασκευάζονται με αυτή την μέθοδος. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που οι επαγγελματίες baristi αποφεύγουν να την χρησιμοποιούν. Όπως και να έχει όμως, η γαλλική πρέσα είναι μια όμορφη συσκευή, δεν κοστίζει ακριβά και δίνει ένα καθαρό και αξιοπρεπές αποτέλεσμα στο φλιτζάνι.