Στον κόσμο της… αεροπρέσας

Στον κόσμο της… αεροπρέσας

Ένα μικρό, έξυπνο, ανθεκτικό και πολύ πρακτικό γκάτζετ για να φτιάχνετε τον καφέ που αγαπάτε στο σπίτι αλλά και να το παίρνετε μαζί σας στις εκδρομές.

 

του Βασίλη Δημαρά

 

Είναι και από τα πρώτα πράγματα που μπαίνουν στην βαλίτσα μου, κάθε φορά που ετοιμάζομαι να φύγω για διακοπές ή για κάποια εξόρμηση. Η αεροπρέσα –γνωστό στον κύκλο των barista ως aeropress– έχει μικρό μέγεθος και δεν σπάει εύκολα μιας και  είναι φτιαγμένη από ανθεκτικό υλικό. Όμως, έκτος από αυτά, εξασφαλίζει ένα σταθερό, εύκολο και γρήγορο ποιοτικό αποτέλεσμα στην κούπα. Με λίγα λόγια είναι το ιδανικό σκεύος διακοπών –και όχι μόνο- για κάθε λάτρη του καφέ.

 

Η ιστορία της πρόσφατη. Έκανε την εμφάνιση της το 2005 όταν ο μηχανολόγος μηχανικός Alan Adler έφτιαξε αυτή την χειροκίνητη μηχανή παρασκευής καφέ φίλτρου. Λειτουργεί με τη κλασική μέθοδο του εμβόλου, κάτι ας πούμε σαν σύριγγα. Αποτελείται από δύο κυλίνδρους, όπου ο ένας εισέρχεται στον άλλο. Οι κύλινδροι αυτοί έχουν την ικανότητα να «παγιδεύουν» στο ενδιάμεσο τους, αέρα που χρησιμεύει ως έμβολο στην διαδικασία της απόσταξης του καφέ πριν καταλήξει στο φλιτζάνι. Το φίλτρο που χρησιμοποιούμε σε αυτή την διαδικασία μπορεί να είναι χάρτινο (μιας χρήσης) ή μεταλλικό (πολλαπλών). Όπως καταλαβαίνεται, πρόκειται για μια αρκετά απλή παρασκευή καφέ φίλτρου.

 

Μια κλασική συνταγή είναι 18 γραμμάρια καφέ για 250 ml νερό. Το άλεσμα του καφέ θα πρέπει να είναι μέτριο, δηλαδή ούτε πολύ λεπτό σαν εκείνο του espresso αλλά ούτε και χοντρό για καφέ φίλτρου. Αρχικά, θα πρέπει να προσέξουμε ώστε η θερμοκρασία του νερού να μην ξεπεράσει τους 85ο C και να μην ρίξουμε όλο την ποσότητα του μαζί. Πρώτα γύρω στο 50 ml και στη συνέχεια το υπόλοιπο αλλά με αργή ροή.

 

Το αποτέλεσμα που θα πάρουμε στο φλιτζάνι είναι ένα ρόφημα χωρίς πολλές οξύτητες, με αδύναμο σώμα όμως με ισορροπημένα αρώματα και γεύσεις. Το θετικό είναι ότι αν ακολουθούμε πάντα την ίδια διαδικασία θα έχουμε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα στο τέλος. Ταυτόχρονο η αεροπρέσα μας επιτρέπει να πειραματιστούμε όσο θέλουμε, καθώς καμία συνταγή ή τεχνική δεν μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένη.

 

Tip

Στην αεροπρέσα μπορείτε να φτιάξετε και espresso. Για αυτή την συνταγή θα χρειαστείτε 24 γραμ. καφέ και 80 ml νερό.