Η Nestlé αναπτύσσει νέα, πιο αποδοτική μέθοδο παρασκευής σοκολάτας
Η Nestlé παρουσιάζει μια νέα πατέντα που, όπως υποστηρίζει, αυξάνει κατά 30% την απόδοση των καρπών του κακάο, μετατρέποντας μέρη τους που συνήθως απορρίπτονται σε σοκολάτα υψηλής ποιότητας.
Παραδοσιακά η σοκολάτα βασίζεται αποκλειστικά στους σπόρους του καρπού, ωστόσο η νέα μέθοδος της Nestlé συλλέγει ολόκληρο το περιεχόμενο του λοβού ως υγρή μάζα. Αυτή η μάζα αρχικά ζυμώνεται φυσικά για να ξεκλειδώσει γεύσεις σοκολάτας και στη συνέχεια αλέθεται, ψήνεται και τρίβεται σε νιφάδες, έτοιμες για παραγωγή σοκολάτας όπως τη γνωρίζουμε.
Η Louise Barrett, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Ζαχαρωδών της Nestlé στο Γιορκ, δήλωσε: «Καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τις σοδειές κακάο σε όλο τον κόσμο, διερευνούμε καινοτόμες λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους καλλιεργητές κακάο να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες της συγκομιδής τους. Αυτή η τεχνική αξιοποιεί μεγαλύτερο μέρος των καρπών, επιτρέποντάς μας παράλληλα να παρέχουμε νόστιμη σοκολάτα στους καταναλωτές μας. Ενώ το εγχείρημα βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό στάδιο, διερευνούμε πώς να εφαρμόσουμε αυτήν την καινοτομία σε μεγαλύτερη κλίμακα».
Καινοτομία για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων
Σύμφωνα με το New Food Magazine, η έλευση της πατέντας συμπίπτει με μια παγκόσμια κρίση στην αγορά του κακάο, καθώς η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση του εδάφους, οι ασθένειες, η αποψίλωση των δασών και ο απρόβλεπτος καιρός μειώνουν τις αποδόσεις. Οι επιδημίες παρασίτων και η αύξηση των τιμών του κακάο ασκούν περαιτέρω πίεση στους παραγωγούς.
Η Nestlé υποστηρίζει ότι η νέα προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να εξοικονομήσει χρόνο για τους αγρότες ώστε να επικεντρωθούν σε ορθές πρακτικές -όπως το κλάδεμα- που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας όλο το περιεχόμενο του λοβού, η μέθοδος μειώνει τα απόβλητα και προσθέτει αξία για τους καλλιεργητές, απαντώτας τόσο σε περιβαλλοντικές όσο και σε οικονομικές πιέσεις του κλάδου.
Παράλληλα με αυτή την καινοτομία, η εταιρεία συνεργάστηκε πρόσφατα με την IBM Research για την ανάπτυξη ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ικανού να σχεδιάζει βιώσιμες συσκευασίες υψηλού φραγμού, που προστατεύουν τα τρόφιμα αλλά και μειώνουν τα απόβλητα.
Διαβάστε επίσης:
Costa Navarino – Nestlé Ελλάς: Στρατηγική συνεργασία για καφέ χωρίς απορρίμματα
5 απροσδόκητες χρήσεις του κακάο