Καφές και νόηση: Πώς η καφεΐνη ενισχύει τον εγκέφαλό μας

ABIC, caffeine effects on the brain

Καφές και νόηση: Πώς η καφεΐνη ενισχύει τον εγκέφαλό μας

Καθώς η καφεΐνη φαίνεται να επηρεάζει λειτουργίες όπως η συγκέντρωση και η μνήμη, δεν μπορούμε παρά να συσχετίσουμε την κατανάλωση καφέ με τις γνωστικές επιδόσεις. Κι αυτό ακριβώς κάνει ο Βραζιλιανικός Σύνδεσμος της Βιομηχανίας Καφέ (ABIC) στην ιστοσελίδα του, ανατρέχοντας στις αντίστοιχες επιστημονικές έρευνες:

 

  • Ο ρόλος της καφεΐνης στη συγκέντρωση: Οι Einöther και Giesbrecht (2013) καταδεικνύουν ότι η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει την ικανότητα προσήλωσης σε εργασίες που απαιτούν παρατεταμένη συγκέντρωση, ενώ μέτριες δόσεις καφεΐνης αύξησαν σημαντικά την προσοχή και την απόδοση σε τεστ επαγρύπνησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο καφές μπορεί να αποτελέσει μεγάλο σύμμαχο σε συνθήκες που απαιτούν υψηλή συγκέντρωση.
  • Η επιρροή της καφεΐνης στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη: Πέρα από τη συγκέντρωση, η καφεΐνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μνήμη. Έρευνα των Mayer, Haimes & Calhoun (2018) αποκάλυψε ότι η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να διευκολύνει τον σχηματισμό βραχυπρόθεσμων αναμνήσεων. Καθώς λοιπόν η καφεΐνη ενισχύει τη συγκράτηση πρόσφατων πληροφοριών, ωφελεί την άμεση μάθηση. Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη μνήμη, οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης σε μεγαλύτερες ηλικίες.
  • Καφεΐνη και εγκεφαλική λειτουργία: Καθώς η καφεΐνη είναι σε θέση να μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλο, σχετίζεται με τη βελτίωση της πλαστικότητας των συνάψεων και τη νευροπροστασία. Μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS (Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών), τις οποίες διεξήγαγαν ερευνητές από τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και την Πορτογαλία (Yan et al., 2018), δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (100 έως 400 mg καφεΐνη την ημέρα) συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, άνοιας και γνωστικής έκπτωσης. Οι ίδιες μελέτες έδειξαν επίσης ότι ο καφές μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον, χάρη στην επίδρασή του στους υποδοχείς αδενοσίνης και στη βελτίωση της ακεραιότητας των νευρώνων.

 

Ο καφές λοιπόν αποδεικνύεται ισχυρός σύμμαχος όσον αφορά τη νόηση, τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Στο ευρύτερο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφικής προσέγγισης, καταλήγει ο ABIC, η μέτρια κατανάλωση καφέ είναι σε θέση να ευνοήσει την πνευματική απόδοση αλλά και την ψυχική υγεία.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τα οφέλη του καφέ στην πέψη

 

Ο καφές συνδέεται με τις… παρορμητικές αγορές