Τι είναι ο καφές με βούτυρο και γιατί έχει ένθερμους υποστηρικτές;

Τι είναι ο καφές με βούτυρο και γιατί έχει ένθερμους υποστηρικτές;

Ο καφές βουτύρου είναι ένα ρόφημα με πολλές θερμίδες και λιπαρά, χωρίς υδατάνθρακες (όταν δεν είναι ζαχαρούχος). Για αυτόν τον λόγο, πολλοί άνθρωποι τον απολαμβάνουν συχνά στο πρωινό τους, και ιδιαίτερα εκείνοι που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (γνωστή και ως κετογονική δίαιτα).

 

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι το ρόφημα παρέχει πολλή ενέργεια για άσκηση και βελτιώνει τα επίπεδα συγκέντρωσης. Ο καφές με βούτυρο είναι ένας απαλός και κρεμώδης καφές που καταναλώνεται το πρωί και αποτελεί ένα τεράστιο energy boos σύμφωνα με τους ίδιους.

 

To anyang kopi είναι ένα ανάλογο ρόφημα που το γνωρίζουν ή το έχουν δοκιμάσει σίγουρα όσοι έχουν ταξιδέψει στη Σιγκαπούρη. Είναι ιδιαίτερα αγαπητό σους τουρίστες, ειδικά τους δυτικούς, που θέλουν να απολαύσουν έναν «εναλλακτικό» καφέ, ενώ έχει γίνει γνωστό κσι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Παρασκευάζεται με την τοποθέτηση στρώσεων ζαχαρούχου συμπυκνωμένου γάλακτος σε ένα φλιτζάνι και εν συνεχεία με την προσθήκη φρεσκοπαρασκευασμένης nanyang kopi (συχνά δυνατή robusta). Προστίθεται λίγο νερό για να αραιωθεί η βάση του καφέ και μια φέτα ανάλατο βούτυρο. Έπειτα πρέπει να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα για να κατακαθίσει το βούτυρο στην επιφάνεια πριν ο καταναλωτής απολαύσει την πρώτη του γουλιά. Δημιουργείται έτσι ένα πλούσιο, κρεμώδες, σοκολατένιο και έντονο ρόφημα καφέ.

 

“Απομιμήσεις” και εναλλακτικές

 

Η υφή και η γεύση του καφέ με βούτυρο μπορούν και συχνά παρασκευάαζονται χρησιμοποιώντας υποκατάστατα βουτύρου. Υπάρχουν κάποια καφέ που σερβίρουν έναν κανονικό, bulletproof καφέ, αλλά άλλα απλώς προσθέτουν κρέμα γάλακτος ή απλό λάδι καρύδας.

 

Παράλληλα, μια άλλη εναλλακτική είναι ο vegan καφές βουτύρου φτιαγμένος με βούτυρο κακάο για τους πελάτες που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά. Το βούτυρο κακάο έχει ελαφριά γεύση και προστίθεται επίσης λεκιθίνη σόγιας ως γαλακτωματοποιητής για να εμποδιστεί ο διαχωρισμός του ελαίου και του βουτύρου κακάο.

 

Οφέλη για την υγεία

 

Ένας από τους κύριους λόγους που ο καφές με βούτυρο έγινε τόσο δημοφιλής τη δεκαετία του 2010 ήταν τα οφέλη του για την υγεία. Κι ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και τα χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων το καθιστούν ιδανικό για κετογονικές δίαιτες, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιολύνται αν είναι όντως υγιεινό.

 

Η κλινική Mayo στις ΗΠΑ αναφέρει ότι ενώ ο καφές με βούτυρο είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα κορεσμένα λιπαρά του και η υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες θα μπορούσαν να “εκτροχιάσουν” ορισμένες δίαιτες. Επίσης, δεν έχει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε ολόκληρες τροφές και θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στο μέλλον.

 

Ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής οι επιστήμονες συνιστούν στους ανθρώπους να εξισορροπούν την κατανάλωση καφέ με βούτυρο,τρώγοντας επιπλέον φρούτα και πρωτεΐνες, για να διατηρούν μια ισορροπημένη διατροφή. Όσοι πίνουν καφέ με βούτυρο θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν την περιεκτικότητά του σε θερμίδες, αυξάνοντας παράλληλα την ποσότητα άσκησης που κάνουν.