Ρωτήσαμε την ΑΙ ποιος είναι ο καλύτερος καφές. Θες να δεις τι απάντησε;
Η εισαγωγή της ΑΙ σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο αισθητή. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε κάθετι που σε απασχολεί, ενώ είναι μια επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται και “μαθαίνει”.
Εμείς, ως coffee aficionados δεν θα μπoρούσαμε παρά να ρωτήσουμε την ΑΙ για το ρόφημα που λατρεύουμε, θέτοντας ένα θεμελιώδες ερώτημα για τον κλάδο και για ολόκληρο τον κόσμο του καφέ. Η ερώτηση που θέσαμε στο ChatGPT ήταν η εξής απλή: Ποιος είναι ο καλύτερος καφές;
Η απάντηση μας άφησε άφωνους!
Διαβάστε την παρακάτω:
Δεν υπάρχει ένας “καλύτερος” καφές για όλους – εξαρτάται από τα γούστα, τον τρόπο παρασκευής και το τι ζητάς από τον καφέ σου (γεύση, ένταση, αρώματα, καφεΐνη κ.λπ.). Όμως, μπορώ να σου δώσω κάποιες κατηγορίες και τι θεωρείται κορυφαίο σε κάθε μία:
1. Για τους λάτρεις της έντονης γεύσης:
Espresso Arabica 100% (Single origin ή Specialty)
* Προέλευση: Αιθιοπία, Κολομβία, Κένυα
* Χαρακτηριστικά: Φρουτώδης, σοκολατένιες νότες, ισορροπημένη οξύτητα
* Εταιρείες: Taf, Mokka, The Barn, La Cabra
2. Για παραδοσιακό ελληνικό καφέ:
* Καλός ελληνικός είναι φρέσκος και καλοκαβουρδισμένος.
* Προτάσεις: Λουμίδης Παπαγάλος Special, ή από μικρούς ελληνικούς καφεκόπτες.
3. Για φίλτρου / V60 / Chemex:
Light roast Specialty Coffee
* Χρησιμοποιούνται συχνά φασόλια single origin, με λεπτότερη οξύτητα και πιο φρουτώδη αρώματα.
* Ιδανικός για όσους αγαπούν να «δοκιμάζουν» τη γεύση του τερουάρ.
4. Για καφέ με γάλα (Cappuccino, Latte):
Blends με Arabica & λίγο Robusta
* Το Robusta προσθέτει σώμα και ένταση που “αντέχει” το γάλα.
* Προτάσεις: Illy blend, Hausbrandt, Lavazza Super Crema
5. Για έντονη καφεΐνη (ξυπνητήρι!):
Καφές με υψηλό ποσοστό Robusta
* Περισσότερη καφεΐνη, πιο πικρός, έντονος χαρακτήρας.
* Π.χ. Lavazza Rossa ή ιταλικές “dark roast” επιλογές.