Παράξενα ροφήματα με καφέ

Παράξενα ροφήματα με καφέ

Συνδυάζουν καφέ espresso ή φίλτρου με μπαχαρικά, τσάι, ζαχαρούχο γάλα, ακόμη και αναψυκτικό Cola, και δίνουν ασυνήθιστα, δροσιστικά ροφήματα.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Εύκολες προτάσεις για να ξεφύγετε από τα κλασικά και συνηθισμένα ροφήματα καφέ και να πάτε την εμπειρία της απόλαυσης ένα βήμα παρακάτω. 

 

Kafae Boran

 

Στα ελληνικά μεταφράζεται ως «αρχαίος καφές». Πρόκειται για μια ιδιαίτερη μέθοδο ψησίματος αλλά και παρασκευής καφέ που αναπτύχθηκε στην Ταϊλάνδη, η ιστορία της οποίας ξεκινά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής περιλαμβάνει σκούρο καβουρδισμένο καφέ Robusta σε συνδυασμό με μπαχαρικά και μια γλυκαντική ουσία, που, τις περισσότερες φορές, είναι το ζαχαρούχο γάλα. 

 

Η παρασκευή του, παραδοσιακά, γίνεται με ένα βαμβακερό φίλτρο που βυθίζεται στο βραστό νερό με παρόμοιο τρόπο όπως στο τσάι. Εκεί αποδίδεται το αδύναμο, ελαφρύ του σώμα, αλλά και η μεγάλη περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Εκείνο όμως που το κάνει να παίρνει μια πιο ευχάριστη γεύση και να απομακρύνει τη δυσάρεστη αίσθηση του καβουρδισμένου κόκκου Robusta είναι το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα.

 

Υλικά (για 2 δόσεις)

 

40 γρ. χοντροαλεσμένος καφές Robusta

300 ml νερό

Συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

 

Εκτέλεση

 

Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το νερό να βράζει και ρίχνουμε τον αλεσμένο καφέ αφού το έχουμε κατεβάσει από τη φωτιά. Τον αφήνουμε για περίπου ένα λεπτό και στη συνέχεια τον παίρνουμε με ένα χάρτινο βρεγμένο φίλτρο. Γεμίζουμε δύο ψηλά ποτήρια με πάγο και μοιράζουμε σε αυτά ισόποσα τον καφέ. Συμπληρώνουμε με συμπυκνωμένο γάλα και ανακατεύουμε.

 

Iced Golden Latte

 

Είναι ένα ρόφημα καφέ που έχει προσαρμοστεί πλήρως στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις. Στην ουσία, πρόκειται για μια παραλλαγή του Golden milk, που συνδυάζει το γάλα με διάφορα μπαχαρικά και κυρίως με τον κουρκουμά, στον οποίο χρωστά το χρώμα του, αλλά και το όνομά του. Το συγκεκριμένο ρόφημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλους εκείνους που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή, χάρη στις ευεργετικές ιδιότητες των μπαχαρικών που περιέχει. Στην περίπτωση του Iced Golden Latte, έχουμε επιπλέον και τη συνδρομή του καφέ φίλτρου, που το καθιστά ιδανικό ρόφημα για να ξεκινήσει κάποιος δυνατά, νόστιμα και «πιπεράτα» τη μέρα του.

 

Υλικά

 

250 ml κρύος καφές φίλτρου

100 ml γάλα (ή γάλα καρύδας, βρώμης)

1 κoυτ. του γλυκού κουρκουμάς

½ κoυτ. του γλυκού κανέλα

1 κουτ. της σούπας μέλι

1 πρέζα μαύρο πιπέρι

1 κομμάτι τριμμένο τζίντζερ

 

Εκτέλεση

 

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το γάλα μαζί με όλα τα μπαχαρικά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι τα τελευταία να απελευθερώσουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια, ρίχνουμε και το μέλι, για να διαλυθεί κι αυτό. Ενώ αφήνουμε το μείγμα μας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ετοιμάζουμε τον καφέ φίλτρου. Όταν έχουν κρυώσει και τα δύο υγρά, τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με λίγο πάγο και σερβίρουμε σε μεγάλο ποτήρι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και επιπλέον πάγο.

 

Black Tie Coffee

 

Ο καφές και το τσάι είναι δύο ροφήματα που πίνονται κατεξοχήν χωριστά. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε οι περισσότεροι. Όμως, στην Ασία, είναι πολύ συχνός ο συνδυασμός τους τόσο σε ζεστά όσο και σε κρύα ροφήματα. Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με τον Black Tie Coffee. Πρόκειται για ένα ρόφημα που κατάγεται από την Ταϊλάνδη, φτιάχνεται με espresso, μαύρο τσάι, ζαχαρούχο γάλα (ένα ακόμα συνηθισμένο συστατικό στα ασιατικά ροφήματα) και πολλά μπαχαρικά. Μιλάμε για ένα «δυνατό» ρόφημα καφέ, πλούσιο σε καφεΐνη, που το απολαμβάνουμε συνήθως κρύο και κυρίως τις πρωινές ώρες.

 

Υλικά

 

150 ml μαύρο τσάι

1 διπλός espresso

30 ml κρέμα γάλακτος

15 ml ζαχαρούχο γάλα

Μπαχαρικά (καρδάμωμο, αστεροειδή γλυκάνισο, τάμαριντ)

 

Εκτέλεση

 

Ετοιμάζουμε το τσάι, στο οποίο έχουμε ρίξει τα μπαχαρικά, και το αφήνουμε για 3 με 4 λεπτά με το βραστό νερό. Στη συνέχεια, το σουρώνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Γεμίζουμε πάγο ένα ψηλό ποτήρι. Ρίχνουμε πρώτα το ζαχαρούχο γάλα, στη συνέχεια τον διπλό espresso, το τσάι και τέλος την κρέμα γάλακτος, την οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρά. Ανακατεύουμε απαλά, για να μη χαλάσουμε τις στρώσεις που έχουν δημιουργηθεί, και σερβίρουμε με καλαμάκι.

 

Mocha Cola

 

Μιλάμε για έναν περίεργο και ασυνήθιστο συνδυασμό υλικών, που δημιουργεί ένα απολαυστικό, δροσιστικό ρόφημα με καταγωγή από τη Βραζιλία. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούτε το πάντρεμα του αναψυκτικού Cola με τον καφέ. Να σας αναφέρουμε ότι γνωστή εταιρεία αναψυκτικών, εδώ και πολλά χρόνια, έχει στην γκάμα της ένα τέτοιο προϊόν, που μάλιστα στις ΗΠΑ καταναλώνεται παρά πολύ. Όπως και να έχει, το εν λόγω ρόφημα «κατάγεται» από τη Βραζιλία και πίνεται μόνο παγωμένο. Ο Mocha Cola φτιάχνεται με τη μείξη καφέ, συνήθως cold brew, σοκολατούχου γάλακτος και αναψυκτικού Cola. Σερβίρεται με μπόλικα παγάκια και είναι ένα άκρως καλοκαιρινό, απολαυστικό και ξεδιψαστικό ρόφημα. Παράλληλα, λόγω της μεγάλης ποσότητας σε καφεΐνη που περιέχει, είναι πολύ αναζωογονητικό και τονωτικό. Επίσης, είναι και μια θερμιδική «βόμβα», μιας και συνηθίζεται να σερβίρεται με σαντιγί στην κορυφή.

 

Υλικά

 

1 κουτί αναψυκτικό τύπου Cola

250 ml cold brew

150 ml σοκολατούχο γάλα

Σαντιγί

Τριμμένη σοκολάτα για γαρνίρισμα

*Τα υλικά είναι για τέσσερις μερίδες

 

Εκτέλεση

 

Ανακατεύουμε απαλά τον καφέ με το αναψυκτικό και προσθέτουμε το σοκολατούχο γάλα. Καλό είναι να μην κάνουμε απότομες κινήσεις, γιατί το ανθρακικό του αναψυκτικού μπορεί να προκαλέσει «εκρήξεις». Αφού ετοιμάσουμε το μείγμα, το χωρίζουμε σε τέσσερα ποτήρια στα οποία έχουμε τοποθετήσει παγάκια και από πάνω γαρνίρουμε με σαντιγί και τριμμένη σοκολάτα.

 

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine