Ποιο χαρμάνι να επιλέξω για τέλειο Freddo;

Ποιο χαρμάνι να επιλέξω για τέλειο Freddo;

Ένα από τα πιο “hot” ροφήματα το καλοκαίρι είναι αδιαμφισβήτητα ο Freddo. Είτε σκέτος (Freddo Espresso) είτε με την προσθήκη γάλακτος (Freddo Cappuccino) ο καφές αυτός καλύπτει ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα.

 

Πρόκειται για μια ελληνική “πατέντα”που φιγουράρει σε πολλές λίστες ως ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα για το καλοκαίρι και την άνοιξη, παγκοσμίως. Για να φτιάξεις έναν απολαυτικό Freddo στο σπίτι ή στη δουλειά σου χρειάζονται ωστόσο οι κατάλληλες πρώτες ύλες με κυρίαρχο το χαρμάνι που θα χρησιμοποιήσεις. Ποια είναι όμως τα καταλληλότερα για έναν κορυφαίο Freddo; Η παρακάτω λίστα χαρακτηριστικών θα σου λύσει την απορία:

 

Aυτό που πρέπει να έχεις καταρχήν στο νου είναι πως το “νερούλιασμα” είναι αυτό που πρέπει να αποφύγεις πάση θυσία, καθώς καταστρέφει το σώμα και τη γεύση του καφέ σου.  Πολλοί είναι εκείνοι που αγαπούν τα χαρμάνια με υψηλή περιεκτικότητα σε Robusta καθώς πρόκειται για καφέ που προσδίδει ένταση και σώμα στο χαρμάνι, κρατώντας τη γεύση αναλλοίωτη.  Δοκίμασε ένα χαρμάνι με περιεκτικότητα 30-40% σε Robusta και θα καταλάβεις το γιατί.

 

Από την άλλη, όσοι είναι φανατικοί οπαδοί του Arabica μπορούν να συνεχίσουν να τον πίνουν και κρύο αρκεί να βρουν τις κατάλληλες ισορροπίες. Ο Arabica χαρακτηρίζεται για τα ιδιαίτερα και απαλά, σχεδόν μεθυστικά αρώματά του όμως θέλει προσοχή γιατί ο πάγος και η αίσθηση γενικότερα του κρύου μπορεί να τα αλλοιώσει αρκετά εύκολα. Προτίμησε χαρμάνια φρουτώδη, με μεγάλη περιεκτικότητα έως και 100% Arabica.

 

Το ποιο χαρμάνι θα επιλέξεις είναι καθαρά δική σου επιλογή, απλώς πρέπει να γνωρίζεις τους τρόπους και τα “κόλπα” της παρασκευής ενός freddo, στα πρότυπα barista. Εάν πάλι χαίρεσαι περισσότερο να τον απολαμβάνεις παρά να τον παρασκευάζεις, εμπιστέψου τα χέρια ενός έμπειρου barista ο οποίος μπορεί να κάνει θαύματα ακόμα και με το πιο απαιτητικό χαρμάνι.

 

Καλή απόλαυση!