Bristot: Ο καφές φίλτρου στο επίκεντρο

Bristot: Ο καφές φίλτρου στο επίκεντρο

«Ο καφές φίλτρου –και όχι γαλλικός– έχει διαχρονικά ένα κοινό που προτιμά χαμηλότερης έντασης ροφήματα και όχι, όπως εσφαλμένα αναπαράγεται, λιγότερης καφεΐνης και επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι εκχύλισης του καφέ φίλτρου, πέρα από την κλασική καφετιέρα. Θα σταθώ σε κάποιους τρόπους και σκεύη που θεωρώ πως συγκεντρώνουν πλεονεκτήματα ως προς την ευκολία, τη χρηστικότητα και το τελικό αποτέλεσμα στο φλιτζάνι.

 

Συσκευή εκχύλισης French Press

 

Πρόκειται για την πιο γνωστή μέθοδο εκχύλισης καφέ φίλτρου, και όχι άδικα. Με τη γαλλική πρέσα εξάγονται πολλά διαλυτά συστατικά και έλαια του καφέ, δίνοντας ένα πλούσιο ρόφημα, με έντονο σώμα και ισορροπημένη γεύση.

 

Χρόνος εκχύλισης: 4-5 λεπτά

 

Η αναλογία νερού και αλεσμένου καφέ (Brew ratio) είναι 1/13. Για κάθε 100 ml νερού θέλουμε 7-8 γραμμάρια καφέ. Ακολουθούν τα βήματα για τη σωστή παρασκευή:

 

1. Προθερμαίνουμε το νερό (92-96οC).
2. Προθερμαίνουμε τη συσκευή με ζεστό νερό, για να μην έχουμε πτώση της θερμοκρασίας εκχύλισης από το κρύο σκεύος, και αδειάζουμε το νερό όταν ζεσταθεί.
3. Βάζουμε τον αλεσμένο καφέ (18-20 γραμμάρια για 250 ml νερό) ή διαφορετικά ζυγίζουμε τους κόκκους του καφέ και στη συνέχεια τους αλέθουμε.
4. Τοποθετούμε τον αλεσμένο καφέ στη συσκευή.
5. Συνεχίζουμε ρίχνοντας σταδιακά όλο το νερό, κάνοντας ομοιόμορφη διαβροχή.
6. Περιμένουμε 4-5 λεπτά και πιέζουμε το έμβολο (ευγενικά).

 

Συσκευή εκχύλισης V 60

 

Χρόνος εκχύλισης: 3-4 λεπτά (διαβροχή έως ρόφημα)

 

Η αναλογία νερού και αλεσμένου καφέ (Brew ratio) είναι 1/16. Για κάθε 100 ml νερού θέλουμε 6 γραμμάρια καφέ.

 

1. Προθερμαίνουμε το νερό (92-96οC).
2. Βρέχουμε το χάρτινο φίλτρο και προθερμαίνουμε τη συσκευή και στη συνέχεια αδειάζουμε το νερό.
3. Ζυγίζουμε και αλέθουμε τους κόκκους του καφέ (15 γραμμάρια για 250 ml νερό) ή βάζουμε τον αλεσμένο καφέ στο κέντρο του χάρτινου φίλτρου.
4. Κάνουμε την αρχική διαβροχή με λίγο ζεστό νερό (30-40 ml).
5. Συνεχίζουμε ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό ανά ίσα χρονικά διαστήματα, κάνοντας ομοιόμορφη διαβροχή του καφέ.

 

Συσκευή εκχύλισης Clever Dripper

 

Χρόνος εκχύλισης: 2-4 λεπτά (διαβροχή έως ρόφημα)

 

Το σκεύος αυτό μπορεί να λειτουργήσει και σαν V 60, με το πλεονέκτημα ενός κλαπέτου που κλείνει τη ροή στο κάτω μέρος και δίνει τη δυνατότητα για ποιοτική παρασκευή ακόμα και με προαλεσμένο καφέ.

 

Η αναλογία νερού και αλεσμένου καφέ (Brew ratio) είναι 1/16, όπως και στο V 60. Τα βήματα είναι ίδια, με τη διαφορά ότι σερβίρουμε όλο το νερό και μετά από 2,5 λεπτά ανοίγουμε το κλαπέτο που κλείνει στο κάτω μέρος. Έτσι γίνεται το φιλτράρισμα και η ενστάλαξη του ροφήματος στο φλιτζάνι.

 

Συσκευή εκχύλισης Moka Pot

 

Χρόνος εκχύλισης: 1,5-2 λεπτά

 

Αυτό το ιταλικό μπρίκι, όπως το αποκαλούν αρκετοί, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα κοντινό στον espresso ή ακόμα και πιο μακριά ροφήματα, με χαμηλότερη ένταση. Οι αναλογίες νερού/καφέ ποικίλλουν, ανάλογα με την προτίμησή μας.

 

Η αναλογία νερού και αλεσμένου καφέ (Brew ratio) είναι 1/10 ή 1/7 αν θέλουμε ρόφημα κοντινό σε espresso. Για κάθε 100 ml νερού θέλουμε 10 γραμμάρια καφέ ή 70 ml νερού για 10 γραμμάρια καφέ. Στη συνέχεια:

 

1. Γεμίζουμε το πάνω μέρος του Moka Pot με ζεστό νερό μέχρι πριν το ύψος της βαλβίδας.
2. Τοποθετούμε τον αλεσμένο καφέ στο μεταλλικό φίλτρο, στρώνουμε και συμπιέζουμε ελαφρά.
3. Τοποθετούμε το σκεύος σε μέτριας έντασης φωτιά.
4. Ανοίγουμε το καπάκι και αποσύρουμε το σκεύος όταν παρατηρήσουμε φυσαλίδες στην κρέμα.

 

Όποια μέθοδο εκχύλισης του καφέ κι αν επιλέξετε, να θυμάστε ότι σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα του καφέ και όλες οι άλλες παράμετροι, σημαντικότερο όμως η αγάπη που του δείχνετε»! αναφέρει ο κ. ο Ηλίας Γκρίντζαλης, συνεργάτης της Bristot.

 

Από το Coffee&Brunch Magazine (part 2)