Puro ή, όπως λέμε, πράσινη ενέργεια

Puro ή, όπως λέμε, πράσινη ενέργεια

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο. Περίπου 2 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καταναλώνονται καθημερινά. Είναι μια σχέση αγάπης βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα μας.

 

Τι θα κάναμε, λοιπόν, αν δεν υπήρχαν αγρότες για να καλλιεργήσουν τον καφέ επειδή δεν θα αμείβονταν επαρκώς και θα ένιωθαν αναγκασμένοι να μεταναστεύσουν για να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες, αν δεν υπήρχε χώμα για να καλλιεργηθεί επειδή έχει καεί, διαβρωθεί και έχει υποστεί χημική κατάχρηση;

 

Λαμβάνοντας μόνο ό,τι χρειαζόμαστε

 

Από το 2005, ο καφές Puro εργάζεται σκληρά για τη βιοποικιλότητα στις χώρες από τις οποίες προέρχεται ο καφές, με τη γηγενή γνώση κάποιων από αυτές να μας διδάσκει να παίρνουμε από τη γη μόνο ό,τι χρειαζόμαστε, να επιστρέφουμε κάτι στη θέση όσων έχουμε πάρει και να ενεργούμε με τρόπο που θα ωφελήσει τις ζωές των επόμενων γενεών, όπως εξηγεί ο Andy Orchard, ο εμπνευστής του καφέ Puro.

 

Ο καφές Puro χρησιμοποιεί πράσινη ενέργεια –παράλληλα με τη γνώση 222 ετών– για να καβουρδίζει τα πολυβραβευμένα του βιολογικά χαρμάνια καφέ, με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.

 

Η ζήτηση για καφέ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα 30 χρόνια και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη γη θα καθορίσει την επάρκειά του στο μέλλον.

 

Υπεύθυνη χρήση της γης

 

Η φυτεία του Puro στην Ονδούρα είναι ένας συνεταιρισμός Fairtrade (δίκαιου εμπορίου) και βιολογικών προϊόντων, από τον οποίο ο Puro αγοράζει τον καφέ και έχει αποδείξει ότι ο καφές μπορεί πραγματικά να είναι εργαλείο βιωσιμότητας. Η γη έχει ξανακαλλιεργηθεί με γηγενή δέντρα και καφεόδεντρα που αναπτύσσονται αρμονικά υπό σκιά. Με αυτόν τον τρόπο η γη δέχεται φυσική βοήθεια για να θεραπευτεί από λιγότερο συνειδητές γεωργικές πρακτικές του παρελθόντος, διατηρώντας μια υγιή ισορροπία. Πέραν τούτου, ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός ακολουθεί τα βήματα της φύσης. Αφού αφαιρεθεί ο κόκκος από τον καρπό του καφέ, ο καρπός κομποστοποιείται και επιστρέφει πίσω στο έδαφος, δίνοντας στα φυτά όλα τα συστατικά που χρειάζονται χωρίς να απαιτείται η χρήση κοπριάς.

 

Η πραγματική μαγεία της βιωσιμότητας του Puro έγκειται στην αποκλειστική συνεργασία του με την World Land Trust, τη μη κερδοσκοπική οργάνωση της οποίας την επιτήρηση έχει ο Sir David Attenborough. Μέσω της οργάνωσης αυτής οι πωλήσεις του καφέ Puro συνεισφέρουν στην αγορά και την προστασία τροπικών δασών. Έως τώρα έχουν διασωθεί περισσότερα από 527 km2 δασών σε 12 χώρες παραγωγούς καφέ, μαζί τους και περισσότερα από 500 είδη υπό εξαφάνιση. Η επιστημονική κοινότητα, τιμής ένεκεν, έδωσε το όνομα Puro σε δύο εξ αυτών (βάτραχος Pristimantis Puruscafeum, ορχιδέα Teagueia Puroana).

 

Εν κατακλείδι, εμείς, στην Puro, πιστεύουμε ότι διασφαλίζοντας μια υγιή ισορροπία στην καλλιέργεια της γης συμβάλλουμε στη βιωσιμότητά της, ωφελώντας τις ζωές των επόμενων γενεών.

 

Από το Coffee&Brunch Magazine