Επιτείνεται η σύγχυση στην εφαρμογή συντελεστών ΦΠΑ σε αναψυκτικά – ροφήματα

Επιτείνεται η σύγχυση στην εφαρμογή συντελεστών ΦΠΑ σε αναψυκτικά – ροφήματα

Επιτείνεται η σύγχυση για την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στους χυμούς, τα αναψυκτικά και τα ροφήματα, αναλόγως πού και πώς καταναλώνονται.

 

Με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, επιχειρώντας να διευκρινίσει τι ισχύει και τι δεν ισχύει στην εστίαση με τους δύο συντελεστές ΦΠΑ 13% και 24% που επιβάλλονται στα μη αλκοολούχα ποτά, τους χυμούς και τα ροφήματα. Αν ο πελάτης παραγγείλει ένα χυμό και τον καταναλώσει στο κατάστημα επιβάλλεται ΦΠΑ 24%. Αν τον πάρει «πακέτο» ή ντελίβερι έχει ΦΠΑ 13%.

 

Με τις τελευταίες αλλαγές, από 1.1.2024 και εφεξής στη διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ (24%) με εξαίρεση τη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων στα οποία εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως την 30η .6.2024.

 

Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται πως η διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων υπάγεται πλέον σε δύο διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ. Δηλαδή 24% ή 13%, ανάλογα με το αν προορίζονται για επιτόπια κατανάλωση, πράξη η οποία χαρακτηρίζεται ως παροχή υπηρεσίας εστιατορίου και εστίασης ή αν προορίζονται να παραδοθούν σε «πακέτο» με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται, κάθε φορά, ο οικείος συντελεστής ΦΠΑ για το αγαθό. Έτσι, οι επιτόπιες καταναλώσεις τους υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ενώ η παράδοση σε «πακέτο», υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

 

Περισσότερα στο banks.com.gr