Eλληνικός καφές: Το μυστικό της μακροζωίας;

Eλληνικός καφές: Το μυστικό της μακροζωίας;

Στις μέρες μας, το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που έχουν ζήσει πολύ περισσότερο από άλλους και πολλοί εξ αυτών κατοικούν στο νησί της Ικαρίας.

 

Πολλοί επιστήμονες έχουν φτάσει στην Ικαρία αναζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα γιατί οι ντόπιοι εκεί ζουν περισσότερο.

 

Ο συγγραφέας των New York Times με τις μεγαλύτερες πωλήσεις Dan Buettner και η ομάδα του ανακήρυξαν την Ικαρία ως μία από τις μόλις 6 Μπλε Ζώνες παγκοσμίως. Ως Μπλε Ζώνη ορίζεται το μέρος όπου το περιβάλλον ευνοεί τη μακροζωία και στην Ικαρία διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι έχουν συχνά περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν τα 90+.

 

Οι περιπτώσεις καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη στο νησί είναι σημαντικά χαμηλότερες και η άνοια “χτυπά” σπάνια. Μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα μελετών που πραγματοποιήθηκαν εκεί αναφέρονται έχουν στον ελληνικό (ή τούρκικο) καφέ, ο οποίος καταναλώνεται από τους ντόπιους καθημερινά.

Ο ελληνικός καφές δεν θεωρείται μόνο ένα τεράστιο μέρος της ελληνικής κουλτούρας, αλλά πλέον ένα ρόφημα ευεργετικό για την υγεία μας. Εκτενής έρευνα έχει αποκαλύψει την παρουσία ισχυρών αντιοξειδωτικών συστατικών που συνδέονται με την καλή λειτουργία της καρδιάς, την προστασία του διαβήτη τύπου ΙΙ και πολλά άλλα.

 

Η μελέτη της Ικαρίας εξέτασε κατοίκους ηλικίας 55 έως 100 ετών και διερεύνησε τη σχέση της κατανάλωσης καφέ και της επίδρασής του στα επίπεδα υγείας των ηλικιωμένων κατοίκων του νησιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το 87% των συμμετεχόντων κατανάλωνε ελληνικό καφέ καθημερινά και είχαν την καλύτερη αρτηριακή υγεία.

 

Οι ερευνητές εικάζουν ότι ορισμένα συστατικά του ελληνικού καφέ, όπως τα αντιοξειδωτικά που αναφέρονται παραπάνω, πιθανότατα θα βελτιώσουν την αρτηριακή λειτουργία, αυξάνοντας την ικανότητα του σώματος να απορροφά το μονοξείδιο του αζώτου. Ακόμη και για όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση καφέ αποδείχθηκε ότι είχε καλύτερη έκβαση στην ενδοθηλιακή τους λειτουργία.

 

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ελληνικός καφές, με τις πλούσιες πολυφαινόλες και την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, φαίνεται να έχει μια ευρεία γκάμα πλεονεκτημάτων για την βελτίωση της υγείας.