Γιατί πρέπει να πίνετε καφέ, ειδικά το πρωί;

Γιατί πρέπει να πίνετε καφέ, ειδικά το πρωί;

Πέντε οφέλη της πρωινής μας συνήθειας να ξεκινάμε την μέρα μας με μια κούπα καφέ.

 

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο σε καθημερινή βάση από δισεκατομμύρια ανθρώπους.  Οι προτιμήσεις, όσον αφορά την έντασή του, το roast, τη γεύση και το άρωμα ποικίλλουν, παρόλ΄αυτά είναι αδιαμφισβήτητο πως αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά ροφήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Πέραν της ευφορίας που μας προκαλεί η κάθε γουλιά, ο καφές έχει πολλαπλά οφέλη, ειδικά όταν καταναλώνεται το πρωί. Διαβάστε παρακάτω κάποια από αυτά:

 

Μας αφυπνεί και μας δίνει ένα boost για την ημέρα

Όποιος έχει πιει τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ στη ζωή του, γνωρίζει πόσο δυναμωτικός μπορεί να είναι. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που επιβεβαιώνουν ακριβώς το γεγονός ότι η κατανάλωση καφέ βοηθά στην ενέργεια και την εγρφήγορση που νιώθει κάποιος, όταν τον καταναλώσει. Ως εκ τούτου, δεν είναι περίεργο ότι οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πίνουν καφέ για να προετοιμαστούν κατάλληλα για μια δύσκολη ημέρα.

 

Ενισχύει την απώλεια βάρους

Ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους. Μια έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν καφεΐνη ενώ έκαναν δίαιτα παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα ενέργειας, που βοηθά στη μείωση του αισθήματος της πείνας. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες μελέτες που συμπεραίνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους (και υπερβολική κατακράτηση υγρών) σε υπέρβαρα άτομα. Το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας της Δυτικής Αυστραλίας μελέτησε τις επιδράσεις του καφέ στο βάρος και διαπίστωσε ότι μπορεί είτε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή και το αντίθετο. Η κατανάλωση 5 και παραπάνω φλιτζανιών καφέ από υπέρβαρα άτομα μπορεί να έχει τα αντίθετα του επιθυμητού αποτελέσματα.  Επομένως, είναι πιθανό να διαπιστώσετε τις αρνητικές επιπτώσεις της καφεΐνης εάν δεν κάνετε δίαιτα και είστε υπέρβαροι. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της πλειονότητας των μελετών μαρτυρά ότι η καφεΐνη μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της απώλειας βάρους.

 

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας,  από τις συνέπειες της γήρανσης. Άλλες έρευνες σύμφωνα με το ScienceDaily.com, δείχνουν ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της προσοχής και της συγκέντρωσης. Με άλλα λόγια, ο καφές θα μπορούσε να σας βοηθήσει να εστιάσετε και να παραμείνετε προσεκτικοί. Επιπλέον, όπως έχει διαπιστωθεί, το ρόφημα συνδράμει στη βελτίωση  της βραχυπρόθεσμης μνήμης σας.

 

Προστατεύει την καρδιά σας

Ο καφές μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σας μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο NIH.gov διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν καφέ είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη. Επιπλέον, μια ανασκόπηση κλινικών μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ παρέχει προστασία έναντι της στεφανιαίας νόσου.

 

Αυξάνει τη σταθερότητα και την ψυχική ισορροπία

Το ρόφημα αυτό αποτελεί ακόμη ένα εξαιρετικό εργαλείο για εξισορρόπηση της ψυχικής σας υγείας. Για παράδειγμα, η καφεΐνη βοηθά στο να παραμείνετε ήρεμοι όταν αισθάνεστε άγχος ή στρες. Ομοίως, η ουσία μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωσή σας, κάτι που βοηθά όσους σπουδάζουν ή εργάζονται.