Kαλά νέα για τις τιμές του καφέ… αλλά ως πότε;

Kαλά νέα για τις τιμές του καφέ… αλλά ως πότε;

Πτώση καταγράφουν οι τιμές του καφέ χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες στη Βραζιλία.

 

Οι τιμές του καφέ το απόγευμα της Δευτέρας κατέγραφαν ήπια πτώση με τον arabica να σημειώνει χαμηλό 1 εβδομάδας. Οι τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, χάρη στις προβλέψεις για ευνοϊκές βροχοπτώσεις στη Βραζιλία, οι οποίες θα στηρίξουν τις αποδόσεις. Η Somar Meteorologia ανέφερε χθες, Δευτέρα, ότι η περιοχή Minas Gerais της Βραζιλίας δέχθηκε 43,7 mm βροχής την περασμένη εβδομάδα, ή 130% του ιστορικού μέσου όρου. Σημειωτέον, η Minas Gerais αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της καλλιέργειας arabica της Βραζιλίας.

 

Ωστόσο, οι τιμές του καφέ συνέχισαν να στηρίζονται από τα περιορισμένα αποθέματα. Τα αποθέματα καφέ arabica που παρακολουθούνται από το ICE έπεσαν την περασμένη Παρασκευή σε χαμηλό σχεδόν 1 έτους ήτοι 394.175 σακούλες. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα καφέ robusta που παρακολουθούνται από το ICE ήταν στις 3.959 παρτίδες χθες, ελαφρώς πάνω από το χαμηλό ρεκόρ των 3.374 παρτίδων που αναφέρθηκε στις 31 Αυγούστου.

 

Τα παγκόσμια αποθέματα καφέ συρρικνώνονται διαρκώς, μετά την ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ (ICO) στις 14 Σεπτεμβρίου ότι οι παγκόσμιες εξαγωγές καφέ κατά τον Οκτώβριο 2022-Ιούλιο 2023 μειώθηκαν κατά -5,7% ετησίως στους 103,736 εκατ. ασκούς. Επίσης, η Κολομβιανή Ομοσπονδία Καφεπαραγωγών ανέφερε στις 9 Αυγούστου ότι οι εξαγωγές της Κολομβίας Ιουλίου μειώθηκαν -17% ετησίως σε 846.000 ασκούς. Η Κολομβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός κόκκων καφέ arabica στον κόσμο. Ωστόσο, η Ονδούρα, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ στην Κεντρική Αμερική, ανέφερε στις 31 Ιουλίου ότι οι εξαγωγές καφέ της αυξήθηκαν +63% ετησίως τον Ιούλιο σε 828.499 ασκούς.

 

Η Cecafe ανέφερε στις 11 Οκτωβρίου ότι οι εξαγωγές καφέ arabica της Βραζιλίας μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά -20% ετησίως στους 2,4 εκατομμύρια ασκούς, το χαμηλότερο για εκείνον τον μήνα τα τελευταία 6 χρόνια. Ωστόσο, οι εξαγωγές robusta της Βραζιλίας τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν περισσότερο από τέσσερις φορές σε 624.999 ασκούς. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ arabica στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ robusta.

 

Το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ στις 8 Ιουνίου κήρυξε καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο είναι πιθανό να υποστηρίξει τις τιμές του καφέ. Ένα φαινόμενο El Nino συνήθως φέρνει έντονες βροχοπτώσεις στη Βραζιλία και ξηρασία στην Ινδία, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή καφέ. Το El Nino μπορεί να φέρει ξηρασία στις περιοχές του καφέ του Βιετνάμ στα τέλη του τρέχοντος έτους και στις αρχές του 2024, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο από το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας, Υδρολογίας και Κλιματικής Αλλαγής του Βιετνάμ.