O καφές από τη συγκομιδή… στο φλιτζάνι σου

O καφές από τη συγκομιδή… στο φλιτζάνι σου

Ο καφές είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλώσιμα ροφήματα στον κόσμο. Εκτιμάται ότι δύο δισεκατομμύρια φλιτζάνια καταναλώνονται κάθε μέρα ανά τον κόσμο.

 

Με αφορμή την 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, το Al Jazeera, με γραφήματα και αναλύσεις, μας παρουσιάζει τον καφέ, από τη διαδικασία παραγωγής έως την κατανάλωση. Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας ήταν «η προώθηση του δικαιώματος σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον όλων των ανθρώπων που εργάζονται στην αλυσίδα εφοδιασμού».

 

Δείτε στα παρακάτω infographic, τη διαδικασία παραγωγής καφέ, τα είδη και τις κορυφαίες χώρες παραγωγής σε όλο τον κόσμο.

 

Πώς παράγεται ο καφές;

 

Η κατανάλωση καφέ πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της πίσω στον 9ο αιώνα π.Χ. Με περιοχή προέλευσης εκεί που βρίσκεται σήμερα η Αιθιοπία, στην Ανατολική Αφρική, όπου εκτιμάται ότι φύτρωσαν άγρια ​​καφεόδενδρα.

 

 

Στη συνέχεια, το ρόφημα εξαπλώθηκε σε άλλες περιοχές και σε όλη την Αραβική Χερσόνησο, όπως η Υεμένη και μέχρι τον 15ο αιώνα, οι μέθοδοι καλλιέργειας και παρασκευής καφέ είχαν αναπτυχθεί για να γίνουν αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού πολλών χωρών. Το εμπόριο του καφέ επεκτάθηκε σε όλη τη Μέση Ανατολή και έφτασε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα μέσω εμπορικών οδών σε όλη την Ιταλία.

 

Οι «κόκκοι καφέ» είναι στην πραγματικότητα οι σπόροι του φρούτου του καφέ που βρίσκονται σε ζευγάρια μέσα σε ένα κόκκινο κεράσι καφέ. Χρειάζονται περίπου τρία έως τέσσερα χρόνια για ένα φυτό να φέρει την πρώτη του συγκομιδή.

 

Το παρακάτω infographic αναλύει τη διαδικασία παραγωγής:

 

 

Τα διαφορετικά είδη καφέδων

 

 

Oι κορυφαίοι παραγωγοί το 2020: