Iced coffee: Kρύος καφές για κάθε γούστο 

Iced coffee: Kρύος καφές για κάθε γούστο 

Όταν ο ήλιος αρχίζει να ζεσταίνει τις πρώτες σας εξόδους εντός ή εκτός των τειχών, στην πόλη, στο νησί ή σε κάποια παραλία, ένας δροσερός, περιποιημένος καφές γίνεται ξεκάθαρα η πιο απολαυστική παρέα. Μάλιστα στην κατηγορία αυτή οι επιλογές είναι αρκετές –άλλες γνώριμες και διαδεδομένες κι άλλες λιγότερο δημοφιλείς. Όπως και να ’χει, μια δοκιμή θα σας πείσει για το ποια είναι κοντινότερη στο δικό σας γούστο.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Espresso tonic

 

Με σκανδιναβική καταγωγή (λέγεται ότι η «μαμά πατρίδα» του είναι η Σουηδία), αυτός ο δροσερός, παιχνιδιάρικος συνδυασμός espresso με tonic, γαργαλά ευχάριστα και γλυκά τους ουρανίσκους σας και ταυτόχρονα «σκοράρει» διπλά: όχι μόνο σας ξεδιψά, αλλά σας δίνει και το boost της καφεΐνης που αναζητάτε. Για την παρασκευή του χρειάζεστε έναν διπλό espresso (περίπου 100 ml), κρύο tonic, πάγο και μία φέτα lime για ένα έξτρα twist. Για το σερβίρισμά του προτιμήστε ψηλό ποτήρι, στο οποίο πρώτα ρίχνετε τον πάγο, έπειτα προσθέτετε το tonic και στο τέλος ολοκληρώνετε με τον espresso (ανάλογα με την ένταση που θέλετε να δώσετε, προσαρμόζετε και τη δόση). Για ένα πιο “complicated” αποτέλεσμα, δοκιμάστε να «παλαιώσετε» τον espresso πριν τον χρησιμοποιήσετε.

 

Βιετναμέζικος

 

Η γαλλική φιλοσοφία στον καφέ συναντά την αμερικάνικη και το αποτέλεσμα φέρνει στο ποτήρι σας μια εξαιρετικά ιντριγκαδόρικη μείξη. Ο Ca Phe Da, που στα βιετναμέζικα μεταφράζεται ως «καφές με πάγο» είναι, στην ουσία, ένα κρύο ρόφημα με καφέ φίλτρου και ζαχαρούχο γάλα. Η παρασκευή του είναι πολύ εύκολη και απλή (θυμίζει αυτήν του cold brew): ρίχνετε τον αλεσμένο καφέ φίλτρου σε ένα δοχείο και έπειτα συμπληρώνετε νερό (οι αναλογίες καφέ-νερού εξαρτώνται από το γούστο σας). Αφήνετε το μείγμα για αρκετές ώρες στο ψυγείο –ιδανικά για μία ολόκληρη μέρα ή νύχτα– και στη συνέχεια το σουρώνετε δύο φορές. Στο τέλος, και για να το σερβίρετε, προσθέτετε ζαχαρούχο γάλα και άφθονο πάγο. 

 

Affogato

 

Η γλυκιά “made in Italy” πρόταση για εσάς που θέλετε να συνδυάσετε το παγωτό με τον espresso. “Affogare” στα ιταλικά σημαίνει «πνίγω» και από αυτήν ακριβώς τη λέξη εμπνέεται ο καφές affogato, που «πνίγει» μία μπάλα παγωτού (βανίλια συνήθως) μέσα σε ένα φλιτζάνι espresso. Για να τον ετοιμάσετε βάζετε μία μπάλα παγωτού στο φλιτζάνι σας (μπορείτε να ξεφύγετε από την κλασική συνταγή με τη βανίλια αν δεν σας αρέσει). Έπειτα, κάνετε από πάνω την εκχείλιση του espresso. Bravissimo! Είστε έτοιμοι να απολαύσετε, γλυκά, τον δροσερό καφέ σας σαν γνήσιοι Ιταλοί!

 

Freddo espresso

 

Αν ο φραπέ κρατά εδώ και χρόνια τα σκήπτρα του «βασιλιά των παγωμένων καφέδων» στην Ελλάδα (τελευταία ωστόσο αρχίζει να χάνει την αίγλη του), ο freddo espresso –κατ’ επέκταση και ο freddo cappuccino– στέφεται με διαφορά «πριγκιπόπουλο». Κι αυτό γιατί η παγωμένη εκδοχή του espresso είναι ξεκάθαρα ελληνική πατέντα, που έχει διαδοθεί τα τελευταία χρόνια με «ταχύτητα φωτός» στη χώρα μας και έχει αγαπηθεί όσο λίγοι καφέδες από τους Έλληνες coffee lovers. Για να τον απολαύσετε, γεμίζετε ένα ποτήρι με πάγο, έπειτα ρίχνετε τη διπλή δόση espresso που έχετε ετοιμάσει και στο τέλος –αν και κάποιοι αποφεύγουν τη διαδικασία– τον χτυπάτε ελαφρά στη φραπεδιέρα μέχρι να σχηματιστεί λίγος αφρός στην κορυφή του.

 

Freddo cappuccino

 

Μαζί με τον freddo espresso και τον original Greek φραπέ, o freddo cappuccino συμπληρώνει τη λίστα με τους πλέον περιζήτητους παγωμένους καφέδες στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τις ζεστές παρασκευές τους (espresso-cappuccino), που προέρχονται από τη γειτονική μας Ιταλία, οι κρύες εκδοχές βασίζονται καθαρά σε ελληνικές επινοήσεις. Ο freddo cappuccino παρασκευάζεται όπως ακριβώς και ο freddo espresso –δηλαδή διπλή δόση espresso σε ποτήρι με πάγο–, με τη διαφορά ότι, εδώ, στο τέλος, προστίθεται κρύα κρέμα γάλακτος, γνωστή και ως αφρόγαλα. Προσοχή όμως: για ένα σωστό, παχύρευστο και αφρώδες αφρόγαλα, χρειάζονται λίπη και πρωτεΐνες, άρα το γάλα πρέπει να είναι φρέσκο και πλήρες. 

 

Cold brew

 

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει καταφέρει να κερδίσει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που αγαπούν τους κρύους καφέδες, καθότι είναι εξαιρετικά φίνος και απολαυστικός. Η διαδικασία παρασκευής του cold brew έχει ως εξής: ο καφές μουλιάζει στο νερό ή εκχυλίζεται αργά, προκειμένου να χάσει την οξύτητα και την πικρότητά του. Στο τέλος, αυτό που παίρνετε στο φλιτζάνι σας είναι ένα γλυκό ρόφημα, διαυγές και απαλό, με πλούσια αρώματα και γεμάτο σώμα. Στα μείον: ο περισσότερος χρόνος που απαιτείται ώστε να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία (8-12 ώρες, ίσως και παραπάνω), καθώς και το ότι καταναλώνονται περισσότερα γραμμάρια καφέ, γεγονός που ανεβάζει την τελική τιμή του. 

 

Iced brew

 

Η παρασκευή ενός iced brew δεν διαφέρει πολύ από αυτήν ενός κανονικού καφέ φίλτρου, αν και η βασική διαφορά εντοπίζεται στο ότι εδώ ο καφές είτε εκχυλίζεται πάνω σε πάγο είτε του προστίθεται πάγος στη συνέχεια. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση του iced brew, η μισή ποσότητα του νερού είναι ζεστή (και με αυτήν κάνετε την εκχύλιση) και η άλλη μισή είναι πάγος. Το μυστικό της επιτυχίας ωστόσο κρύβεται στην ποιότητα του πάγου, καθώς από μόνη της, ως κριτήριο, είναι αρκετή για να απογειώσει ή να υποβαθμίσει τη συνολική γευστική εμπειρία.

 

Frappuccino

 

Με επική εμφάνιση, που σε λιγώνει από την πρώτη στιγμή που φτάνει στο τραπέζι, ο frappuccino φιγουράρει ψηλά στους καταλόγους κάθε beach bar, café, υπαίθριας καντίνας, κερδίζοντας επάξια το έπαθλο της πιο ενοχικής απόλαυσης του καλοκαιριού. Αν, πάλι, θέλετε να το επιχειρήσετε στο σπίτι σας και να αισθανθείτε για λίγο επαγγελματίες, το μόνο που χρειάζεστε απαραιτήτως είναι ένα καλό blender. Από εκεί και πέρα, ο frappuccino σας –αυτό το γεμάτο θερμίδες, σοκολατένιο ποτό με την πληθωρική υφή γρανίτας και την έντονη γεύση καφέ– είναι έτοιμος να σερβιριστεί σε ψηλά ποτήρια και, γιατί όχι, να εντυπωσιάσει την παρέα σας!

 

Shakerato

 

«Αδερφάκι» του ελληνικού freddo espresso, με ιταλική ωστόσο καταγωγή, σε μια προσπάθεια των Ιταλών –αν και όχι οπαδών των κρύων καφέδων– να αποκτήσουν κι αυτοί τον δικό τους παγωμένο espresso. Οι ομοιότητες που τους δένουν είναι πολλές, όπως και οι διαφορές τους. Ο freddo espresso «χτυπιέται» στη φραπεδιέρα για να κάνει αυτήν την πλούσια κρέμα, ενώ ο shakerato, που σερβίρεται σε ποτήρι Martini, στο σέικερ (εξ ου και το όνομά του). Επίσης, ο δικός μας freddo espresso έχει αρκετό πάγο, ενώ ο shakerato καθόλου. Τέλος, οι Ιταλοί προσθέτουν πάντα ζάχαρη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό σιρόπι, σε αντίθεση με τους Έλληνες, που είτε προσθέτουν είτε δεν βάζουν ζάχαρη στον freddo τους, ανάλογα με την προτίμησή τους. 

 

Mazagran

Ο πρώτος παγωμένος καφές, με παρθενική εμφάνιση το 1837, από Γάλλους στρατιώτες στην Αλγερία, που πρόσθεσαν κρύο νερό στον ήδη έτοιμο καφέ τους. Ο Mazagran, στην πορεία των χρόνων, εξελίχθηκε (με κονιάκ ή μπράντι) και από τα ακριβά σαλόνια της Γαλλίας πέρασε στην Πορτογαλία, όπου ενισχύθηκε με χυμό λεμόνι, μέντα και ρούμι. Στην ουσία, σήμερα ο mazagran είναι κάτι ανάμεσα σε κρύο ρόφημα καφέ (φίλτρου) και κοκτέιλ. Αν αποφασίσετε να τον φτιάξετε, προτιμήστε έναν αφρικανικό καφέ, για να ενισχύσετε το γευστικό του προφίλ με την παρουσία εσπεριδοειδών. 

 

Iced Golden Latte

 

Ένα εξαιρετικά δημοφιλές ρόφημα καφέ στον κύκλο όσων ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή. Πρόκειται για παραλλαγή του golden milk, που συνδυάζει το γάλα με διάφορα μπαχαρικά και κυρίως με τον κουρκουμά, στον οποίο χρωστά όχι μόνο το χρώμα, αλλά και το όνομά του. Στην περίπτωση, βέβαια, του iced golden latte, έχουμε επιπλέον τη συνδρομή του καφέ φίλτρου ή, αν προτιμάτε καλύτερα, του cold brew, που προσδίδει έξτρα ένταση καφέ στο ρόφημα.

 

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine