Brunch στη λιακάδα στην Αθήνα

Brunch στη λιακάδα στην Αθήνα

Ενδιαφέροντα και καλά ενημερωμένα στέκια στην Αθήνα για brunch υποδέχονται τους ψαγμένους foodies της πόλης με γευστικά διαμαντάκια, cozy χώρους, ζωηρή ατμόσφαιρα και όμορφα concepts.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Il Giardino

 

All-day χώρος, με κουζίνα που φέρει κυρίως ιταλικές καταβολές, σε μια καλά κρυμμένη αστική όαση, μερικά μόλις μέτρα μακριά από τον πολύβουο περιφερειακό της Υμηττού. Με pizza, pasta και “made in Italy” επιδόρπια στο μενού του, οι brunch επιλογές του Il Giardino κινούνται, κατά βάση, σε μεσογειακά μονοπάτια, δίνοντας σαφές προβάδισμα σε ζύμες, αβγά και “energy boost” πρωινά. Για «αμαρτωλά» πεϊνιρλί με χειροποίητη ζύμη, επιλέξτε ανάμεσα σε vegetarian, με μοτσαρέλα, ρόκα, μανιτάρια και φρεσκοκομμένα ντοματίνια ή spicy με καυτερή τσίλι πιπεριά, καπνιστό πεπερόνι, πέστο βασιλικού, μοτσαρέλα και σπιτική σάλτσα ντομάτας. 

 

Αν πάλι ξυπνήσατε με ζωηρή ανάγκη για γλυκό, προτιμήστε τα honey ή chocolate oreo pancakes (με μέλι ή σοκολάτα-oreo και φρούτα του δάσους, αντίστοιχα) ή αν είστε αποφασισμένοι για “guilty free” πρωινά, μείνετε στα υγιεινά vitamin boost (γιαούρτι με μέλι, μπισκότο, μπανάνα, σοκολάτα και ταχίνι) και post workout (γιαούρτι με μέλι, βρώμη, σπόρους chia, μπανάνα και καρύδα). 

 

Για full πρωτεΐνη, οι επιλογές σε αβγά είναι ιδανικές: scrambled eggs με καπνιστό σολομό, σχοινόπρασο, κρέμα Philadelphia και φύλλα baby ρόκας, αλλά και τηγανητά αβγά Benedict σε ψωμί brioche, με γαλοπούλα, μανιτάρια και ανάμικτη σαλάτα. Και όλα αυτά σε ένα μίνιμαλ σκηνικό, με αναπαυτικούς καναπέδες και ζεστή ατμόσφαιρα, με πρωταγωνιστές τα φυσικά υλικά, μεγάλες περιμετρικές τζαμαρίες, για ανεμπόδιστη θέα στο ανοιχτό κολυμβητήριο Γουδή, και έναν καταπράσινο κήπο-όνειρο για ατελείωτο χάζι στη λιακάδα!

 

INFO

Δημοτικό Κολυμβητήριο Γουδή (εντός Αθλητικού Κέντρου), τηλ. 694 730 2335

 

Braxton

 

Μαγαζί-γωνία, με μίνιμαλ, σκανδιναβικού design αισθητική, all-day φιλοσοφία, χορταστικές προτάσεις σε brunch συνοδεία specialty καφέ (blends από Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική) κι έναν χαριτωμένο μαύρο γάτο, τον Braxton, να ποζάρει με νάζι στο λογότυπο. Εδώ, οι ρυθμοί ανεβάζουν στροφές από νωρίς το πρωί, με γλυκές και αλμυρές προτάσεις σε brunch, και διατηρούνται μέχρι το βράδυ, που κάνουν την εμφάνισή τους στα τραπέζια τα πρώτα χαλαρά κοκτέιλ. Θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα διαβάζοντας πόσες διαφορετικές επιλογές σε πιάτα με αβγά σάς δίνει το μενού του Braxton: poached eggs (αβγά ποσέ με καπνιστή γαλοπούλα ή σολομό πάνω σε brioche, με σάλτσα hollandaise), fried eggs (τηγανητά αβγά σε χωριάτικο ψωμί με λουκάνικο, μους φέτας και ντοματίνια), scrambled eggs (αβγά σε προζυμένιο ψωμί, με τυρί κρέμα και καπνιστό σολομό ή γαλοπούλα) και το απόλυτο highlight του μαγαζιού, savory pancakes, η αλμυρή εκδοχή των pancakes με cheddar sauce, μπέικον και αβγό τηγανητό στην κορυφή. 

 

Σε μια ακόμα πιο πολυσχιδή εμφάνιση –ό,τι πρέπει για τους αναποφάσιστους μεταξύ γλυκού και αλμυρού–, υπάρχει ο «πύργος» των 2 ατόμων, με 4 αβγά, λουκάνικο χωριάτικο και μπέικον, αλλά και 4 pancakes με πραλίνα σοκολάτα, bueno και Lila Pause. Τη λίστα συμπληρώνουν τα τραγανά αλμυρά Sando, τα πληθωρικά γλυκά pancakes, τα αφράτα cookies και brownies με παγωτό βανίλια και σοκολάτα, αλλά και τα μοσχοβολιστά κρουασάν, που δεν γίνεται να απουσιάζουν από κανένα «τίμιο» brunch menu. 

 

INFO

Πόντου 20, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 211 42 41 906

 

Na Hamogelas

 

Στο άκουσμα, και μόνο, αυτού του μαγαζιού, το χαμόγελο έρχεται με ευκολία στα χείλη. Και όχι άδικα, μιας και, αν αποφασίσετε να ανακαλύψετε τα ενδότερά του, θα διαπιστώσετε ότι κρύβει γευστικές εκπλήξεις γεμάτες εντάσεις, που θα σας κάνουν να χαμογελάτε όλη μέρα από ευχαρίστηση. “Na Hamogelas”, λοιπόν, προτείνουν εδώ οι άνθρωποι, σερβίροντας, μαζί με τα blends της Mr Bean Coffee Brewers, λαχταριστά πιάτα για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενέργεια και διάθεση στα ύψη. 

 

Τι θα βρείτε, μεταξύ άλλων, στον κατάλογο του brunch menu; Ομελέτες (με κοτόπουλο, καπνιστό χοιρινό, λαχανικά ή fitness), all-time classic καγιανά, αβγά ποσέ με καπνιστό σολομό, αφράτα pancakes –γλυκά και αλμυρά– και φυσικά το “best of”, αβγοφέτες τσουρέκι με μερέντα, raspberry, blueberry και ζάχαρη άχνη. 

 

Για τους tex-mex lovers, υπάρχουν δύο επιλογές σε tortillas (μία με προσούτο και μία veggie), αλλά και chicken quesadillas και burgers, για ατέλειωτα νωχελικά πρωινά. Όσο για τον χώρο; Αρκετά μαζεμένος και μοντέρνος, με κυρίαρχα στοιχεία το γλυκό τιρκουάζ, τη ζεν αισθητική, τις σύγχρονες design πινελιές, και με έκδηλη αγάπη στις γεωμετρίες, που απλώνονται σε αρμονία γύρω σας. 

 

Καιρού επιτρέποντος, χαλαρώστε έξω, στη λιακάδα, στα λιγοστά τραπεζάκια ή στο μεταλλικό πάσο, χαζεύοντας την κίνηση στην Εθνικής Αντιστάσεως και κυρίως… χαρίζοντας στους περαστικούς το ομορφότερο χαμόγελό σας.

 

INFO

Εθνικής Αντιστάσεως 111, Καισαριανή, τηλ. 210 72 22 433

 

Noemi

 

Η μυρωδιά του πρωινού καφέ και των αχνιστών cakes, soft cookies και cinnamon rolls που μόλις έχουν βγει από τον φούρνο σάς προϊδεάζει ότι η μέρα στο Noemi μόνο με γλυκιά διάθεση και full θετική ενέργεια μπορεί να ξεκινήσει. 

 

Αν και περιορισμένων διαστάσεων, η μίνιμαλ, total white σάλα του γεμίζει σχεδόν ασφυκτικά από νωρίς το πρωί –κυρίως με φοιτητικές και εφήβους– και παραμένει έτσι μέχρι αργά το απόγευμα, που η μπάρα σερβίρει και τους τελευταίους καφέδες (με την υπογραφή των The Roosters Coffee). 

 

Ο Θάνος Μωραΐτης ετοιμάζει brunch προτάσεις με διεθνείς επιρροές, που μας ταξιδεύουν από το Παρίσι στο Ντουμπάι και από τη Βαρκελώνη στη Βερόνα: χορταστικό breakfast burrito (με κοτόπουλο πανέ, ρύζι, τυριά, κόκκινο λάχανο και τυρί κρέμα), Sando (με κοτόπουλο, κόκκινο λάχανο και πικάντικη σως), french toast (αβγοφέτες με κρέμα patisserie και κόκκινα φρούτα), σάντουιτς με τόνο ή προσούτο, διάφορα healthy bowls με γάλα ή γιαούρτι και energy salads με κινόα και κοτόπουλο ή με fusilli pasta και ντοματίνια. 

 

Φυσικά, και τα αβγά στην κουζίνα του Noemi έχουν βρει τη θέση που τους αξίζει: αβγά Croque Madame, με χωριάτικο ψωμί, γραβιέρα, ζαμπόν και σπιτική μπεσαμέλ, avocado toast με αβγό ποσέ, scrambled eggs με κρέμα γάλακτος, αλλά και ομελέτες, είτε healthy, με ασπράδια αβγών, αβοκάντο, μανιτάρια και τυρί κρέμα, είτε κλασικές, με κολοκύθι, ντομάτα, γραβιέρα, μανιτάρια και κόκκινη πιπεριά.

 

INFO

Παπαδιαμαντοπούλου 138, Αθήνα, τηλ. 6977 031 225

 

Wanna ΦΛΕΡΤ

 

Φλερτ, brunch και καφές, σε ένα χαρούμενο, μοντέρνο και νεανικό στέκι που ξέρει, όσο λίγα στην πρωτεύουσα, να συνδυάζει αυτές τις τρεις τέχνες κάτω από την ίδια στέγη. “Wanna ΦΛΕΡΤ”; Σίγουρα, ναι, και μάλιστα καθώς δοκιμάζετε τσαχπίνικες γεύσεις που επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση ότι «ο έρωτας όντως περνάει από το στομάχι»: Ξεκινήστε ζωηρά, δοκιμάζοντας μία από τις δύο επιλογές σε Sando (είτε με καπνιστή γαλοπούλα, αβγό, αβοκάντο και σπανάκι είτε με κοτόπουλο παναρισμένο σε μείγμα δημητριακών). 

 

Έπειτα, και χωρίς δισταγμούς, περάστε στη Frittata (με αβγά, μανιτάρια, κίτρινη κολοκύθα και σπανάκι) και ολοκληρώστε το ερωτικό «έγκλημα» είτε με μια pinsa (αν δεν σας τρομάζουν οι θερμίδες, επιλέξτε αυτή με τη λευκή σάλτσα, τη γραβιέρα, το μπέικον και τα λευκά μανιτάρια) είτε με pancakes σπανακόπιτα (σε μια δημιουργική εκτέλεση με σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια, φέτα και αβγό τηγανητό). 

 

Ωστόσο, μη βιαστείτε να προσπεράσετε και τις πιο healthy προτάσεις του μενού: avocado bowl (αβοκάντο, μανιτάρια σωτέ, αβγό βραστό, ντοματίνια και ψητό μπέικον) ή toast με φυστικοβούτυρο, μπανάνα, φράουλα, σπόρους chia και μέλι. 

 

Αν, πάλι, καμία αλμυρή πρόταση δεν σας παρακινεί αρκετά, κινηθείτε σε πιο γλυκά μονοπάτια: αφράτο και αρωματικό french toast με σοκολάτα, φρούτα του δάσους και κρέμα patisserie ή New York cheesecake με μύρτιλα, για πιο “american style” τύπους. 

 

INFO

Μίκωνος 15, Αθήνα, τηλ. 211 42 47 161

 

 

Aπό το περιοδικό Coffee&Brunch Magazine