Πόσο ενεργοβόρα είναι η καφετιέρα σας και τελικά πόσο πληρώνετε;

Πόσο ενεργοβόρα είναι η καφετιέρα σας και τελικά πόσο πληρώνετε;

H ενεργειακή κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα των σπιτιών μας και πλέον, πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας μέσα στην οικία μας. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε, πόσο ρεύμα μπορεί να καταναλώνει μια οικιακή καφετιέρα και εάν τελικά πρέπει να εξετάσουμε τον περιορισμό της χρήσης της. 

 

Πόση ενέργεια καταναλώνουν τελικά οι καφετιέρες μας ;

 

Μπορεί να μοιάζει δύσκολο να υπολογίσουμε με ακρίβεια την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας της καφετιέρας μας, όμως υπάρχουν κάποια σημαντικά στοιχεία που μας βοηθούν να κάνουμε μια κατά προσέγγιση εκτίμηση. Έτσι, μια συνηθισμένη καφετιέρα φίλτρου, σύμφωνα με το coffees.gr χρειάζεται από 550 – 900 watt, ενώ μια μεγαλύτερη μπορεί να έχει απαιτήσεις που να αγγίζουν και τα 1200 watt. Μια μηχανή espresso με κάψουλες απαιτεί 900 – 1500 watt, ενώ αντίστοιχο ποσό ενέργειας χρειάζεται για να λειτουργήσει και μια αυτόματη μηχανή espresso.

 

Mεταφράζοντας αυτές τις κατά προσέγγιση μετρήσεις σε χρήματα, θα λέγαμε ότι για τη λειτουργίας μιας απλής καφετιέρας φίλτρου θα πρέπει να πληρώσετε περί τα 24 ευρώ τον χρόνο (δεδομένου ότι απαιτεί για έναν χρόνο λειτουργίας 100 – 150 kWh και η τιμή του ρεύματος φθάνει τα 0.159 ευρώ η κιλοβατώρα). Η μηχανή με κάψουλες ή η αυτόματη μηχανή espresso είναι μια πιο οικονομική ίσως λύση, καθώς η ετήσια κατανάλωση τους είναι περίπου 50 kWh, οπότε το ρεύμα που καίει ανέρχεται στα 8 ευρώ ετησίως.

 

Κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να εξοικονομήσετε ενέργεια είναι τα εξής:

 

-Επιλέξτε λύσεις που δεν απαιτούν ρεύμα. Ο ελληνικός π.χ. μπορεί να παρασκευαστεί σε γκαζάκι ενώ χωρίς ρεύμα παρασκευάζεται και ο Cold Brew.

 

-Χειροκίνητες μηχανές καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα. Μπορείτε να στραφείτε σε drippers, καφετιέρες pour-over, Moka Pots κ.ο.κ. Αν ζεστάνουμε δε το νερό στο γκαζάκι τότε οι ενεργειακές απαιτήσεις του καφέ μας εκμηδενίζονται. 

 

Βγάζουμε τις καφετιέρες από την πρίζα. Όλες οι ηλεκτιρκές μας συσκευές καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και σε κατάσταση stand-by. Όσον αφορά τις καφετιέρες, κάποιες διατηρούν διαρκώς ζεστό το νερό, κάτι που απαιτεί έξτρα κατανάλωση ρεύματος. 

 

-Πριν αγοράσουμε μηχανή, τσεκάρουμε την κατανάλωσή της. Είναι μείζονος σημασίας να γνωρίζουμε τι επιλέγουμε να αγοράσουμε και στα κριτήρια θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε και τον παράγοντα ενέργεια προκειμένου να καταλήξουμε στο ιδανικό μοντέλο για τις ανάγκες μας.