Kαφές πριν τον ύπνο: Τι να προσέξετε

Kαφές πριν τον ύπνο: Τι να προσέξετε

Yπάρχουν πολλά τεκμηριωμένα οφέλη του καφέ στην υγεία μας. Από την άλλη,  μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης αργά στην ημέρα μας μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο. Τι συμβαίνει πραγματικά;

 

Όπως καταδεικνύουν τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει κακή επίδραση στην ομαλότητα του ύπνου σας. Το σώμα αποτελείται από κύτταρα, το καθένα με το δικό του κιρκάδιο ρυθμό (σ.σ. γνωστό ως βιολογικό ρολόι). Καθώς ο ήλιος δύει, αρχίζουν να προετοιμάζουν το σώμα μας για ξεκούραση.

 

Έστω τώρα ότι έχετε ένα ραντεβού για καφέ στις 7.00 το απόγευμα. Μπορεί να παραγγείλετε ένα μεγάλο Americano επειδή είστε… τολμηροί και θέλετε να απολαύσετε μια ποσότητα μεγαλύτερη από τον εσπρέσσο. Καθώς το ρόφημα “πλημμυρίζει” τώρα το σώμα σας, περνά από κάθε κύτταρο και το ξυπνά. Έτσι, για τις επόμενες ώρες, τα κύτταρα σας επιστρέφουν στη… δουλειά, σας κρατούν ενεργούς και σας παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να είστε ξύπνιοι.

 

Έχει πάει πλέον 11.00, επιστρέφετε από το ραντεβού σας και είστε έτοιμοι για ύπνο. Τα κύτταρά σας όμως είναι αρκετά ενεργά, οπότε μόλις ετοιμάζεστε να κοιμηθείτε δεν θα είναι το βαθύ, αποκαταστατικό είδος ύπνου που σας επιτρέπει να ξεκουραστείτε και να προετοιμαστείτε για την επόμενη μέρα.

 

Έτσι, την επόμενη μέρα, ξεκινά ένας κύκλος all-day κατανάλωσης καφεΐνης για να μείνετε δραστήριοι γιατί ήπιατε καφέ πολύ αργά την προηγούμενη ημέρα.

 

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι οι περισσότερες μελέτες δεν προτείνουν την πλήρη διακοπή της καφεΐνης.Μία εξ αυτών πάντως διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ ακόμη και 6 ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου σας.

 

Κοινός τόπος όλων των ερευνών, είναι πως η απογευματινή κατανάλωση θα πρέπει τουλάχιστον να περιορίζεται έως πριν από τις 17:00, ιδίως όταν αφορά τις μέτριες-μεγάλες δόσεις καφεΐνης που συναντώνται συνήθως σε premium καφέδες και ενεργειακά ποτά. Και ακόμα καλύτερα πριν τις 14.00.

 

Οι ερευνητές δίνουν επίσης προσοχή στις διαφορές στα μεμονωμένα πρότυπα ύπνου. Σε μια πρωτοποριακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι ερευνητές βρήκαν ότι η καφεΐνη που καταναλώθηκε αργότερα το βράδυ είχε περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις σε άτομα που ξυπνούν νωρίς από ό, τι σε εκείνους που τείνουν να παραμένουν έως αργά στο κρεβάτι.

 

Ποιες επιλογές έχετε όμως για να πιείτε έναν καφέ μετά το επιτρεπόμενο χρονικό όριο; Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την αϋπνία ή απλά δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε τον ύπνο σας, λάβετε υπόψη ότι ο ντεκαφεινέ  εξακολουθεί να περιέχει μεταξύ 0-13,9 mg καφεΐνης. Ακόμη, φυσικά τα προϊόντα χωρίς καφεΐνη γίνονται πιο δημοφιλή, και ευτυχώς έχουν καλή γεύση. 

 

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως δεν ανταποκρίνονται όλοι το ίδιο στην καφεΐνη, μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους στα διεγερτικά της αποτελέσματα.

 

Κάποιες τελευταίες συμβουλές από τους ειδικούς 

 

Πίνετε λιγότερο από 400mg καφεΐνης την ημέρα

Δοκιμάστε να πίνετε καφέ σε διαφορετική ώρα της ημέρας

Εάν πρέπει να ξυπνήσετε πρωί δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις όπως ο ντεκαφεινέ