Πώς θα είναι ο καφές το 2030;

Πώς θα είναι ο καφές το 2030;

Από τον Scott Coles, Coffee Business Executive Officer της Nestlé για την Κεντρική και Δυτική Αφρική

 

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα πρωινό φλιτζάνι με καφέ το πρωί. Μας βοηθά να συγκεντρώσουμε τη σκέψη μας, πριν ξεκινήσει μια δύσκολη και απαιτητική ημέρα. Ωστόσο, αυτή η καθημερινή ρουτίνα  δεν πρέπει να τη θεωρούμε στις μέρες μας δεδομένη.  Οι κλιματολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι χωρίς δράση, οι παραγωγοί καφέ στην Αφρική θα απωλέσουν πόρους, μην έχοντας εξασφαλισμένα τα προς το ζην. Έτσι, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε αυτό το αγαπημένο ρόφημα, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο καφές μας προέρχεται από βιώσιμες πηγές.

 

Καλλιέργεια καφέ στην Αφρική

 

Η ήπειρος παράγει το 12% της παγκόσμιας παραγόμενης ποσότητας καφέ, με πάνω από δέκα εκατομμύρια εργάτες γης να δραστηριοποιούνται σε 30 χώρες. Ενώ η ζήτηση για καφέ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά, οι καλλιέργειες μειώνονται στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στη Δυτική Αφρική. Η Nestlé παρασκευάζει καφέ στην Ακτή Ελεφαντοστού για περισσότερα από 60 χρόνια και έχουμε δει από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας, ξηρασία και πλημμύρες που καθιστούν δυσκολότερη την ανάπτυξη του καφέ. Υπό αυτή την πίεση, οι αγρότες έχουν στραφεί σε επιβλαβείς για το περιβάλλον πρακτικές, όπως η αποψίλωση των δασών και αντικαθιστούν τα παλιά καφεόδεντρα με καλλιέργειες που είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν.

 

Η βιώσιμη καλλιέργεια καφέ και η μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία

 

Δεν είναι πολύ αργά για να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα. Σε μια πρόσφατη επίσκεψη στο αγρόκτημα του χωριού Yobouekro, είδα μόνος μου τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή. Συναντήθηκα με την Amani Ahou, μια γυναίκα καλλιεργητή καφέ που, μέχρι πρόσφατα σχεδίαζε να εγκαταλείψει τη φυτεία της, καθώς η σοδειά από τα γηρασμένα δέντρα της είχε πέσει σε δραματικά χαμηλά επίπεδα.

 

Τα τελευταία χρόνια, η Amani έχει λάβει εκπαίδευση από γεωπόνους τη Nescafé. Έχει μάθει τεχνικές κλαδέματος, κομποστοποίησης και έχει αντιληφθεί τη σημασία της φύτευσης shade trees. Τώρα πια δηλώνει πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές της φάρμας της. «Η φυτεία μου αναζωογονήθηκε, τα γέρικα δέντρα μου αρχίζουν να ανθίζουν ξανά και παράγουν καλό καφέ», είπε.

 

Ήταν υπέροχο που είδα μόνος μου πώς η βελτίωση των τεχνικών γνώσεων, η οικοδόμηση ισχυρότερων συνεργασιών μεταξύ αγροτών και βιομηχανίας μπορεί να έχει πραγματικό και διαρκή αντίκτυπο σε αγρότες όπως ο Amani.

 

Οι αναγεννητικές γεωργικές τεχνικές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο μέλλον της καλλιέργειας καφέ. Θα βελτιώσουν την υγεία του εδάφους, θα αποκαταστήσουν τους κύκλους του νερού, θα αυξήσουν τη βιοποικιλότητα και θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Φυτεύοντας περισσότερα δέντρα καφέ και ενθαρρύνοντας τη βιοποικιλότητα, οι αγρότες μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου θα ευδοκιμούν μέλισσες, έντομα και πουλιά στις φάρμες. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το οικοσύστημά τους, μειώνοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Η ευθύνη και το κόστος για τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία δεν μπορούν να βαρύνουν αποκλειστικά τους αγρότες. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που δρομολογήσαμε το Σχέδιο Nescafé 2030. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνεργαστήκαμε στενά με τους αγρότες για να βελτιώσουμε τις παραγωγικές πρακτικές, μοιράζοντας τη γνώση και την τεχνογνωσία μας από όλο τον πλανήτη. Το σχέδιο αναπτύσσει δεξιότητες καλλιέργειας που βοηθούν τους αγρότες να παράγουν κόκκους υψηλότερης ποιότητας και να επιτύχουν υψηλότερες πριμοδοτήσεις, ώστε να μπορούν να στηρίξουν τις οικογένειές τους και να συνεισφέρουν ουσιαστικά στις τοπικές τους κοινωνίες.

 

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, γι’ αυτό προχωράμε παραπέρα και την περασμένη εβδομάδα ανακοινώσαμε το σχέδιο Nescafé 2030 (https://bit.ly/3Vk8yCL) για την επιτάχυνση της αναγεννητικής γεωργίας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση τα προς το ζην των καλλιεργητών καφέ.

Η Nescafé έχει δεσμευτεί να επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα παγκοσμίως. Οι στόχοι του σχεδίου είναι:

 

*Το 100% του καφέ μας να προέρχεται από υπεύθυνες καλλιέργειες μέχρι το 2025

*Το 20% του καφέ να προέρχεται από αναγεννητικές γεωργικές μεθόδους έως το 2025 και το 50% έως το 2030.

*Στην Ακτή Ελεφαντοστού, δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τους αγρότες που αναλαμβάνουν τον κίνδυνο και το κόστος που σχετίζεται με τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία. Θα εφαρμόσουμε πιλοτικά ένα οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα υπό όρους για την υιοθέτηση αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών.

 

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά αν ολόκληρη η βιομηχανία του καφέ στην Αφρική υποστηρίξει αυτή τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία, θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνει κανένας αγρότης πίσω, ώστε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις ζωές τους με κάθε φλιτζάνι που πίνουμε.

 

Πηγή: african.business

 

Διαβάστε επίσης:

Tο Σχέδιο NESCAFÉ 2030, το πλάνο για την ενέργεια και οι πρωτοβουλίες για το μέλλον