Πώς να μην κακοποιούμε τον καφέ

Πώς να μην κακοποιούμε τον καφέ

Τέσσερα συχνά λάθη που κάνουμε στο σπίτι φτιάχνοντας καφέ και πως να τα αποφύγουμε.

 

Ο καφές είναι πλέον τάση. Εκεί έξω τα μέρη όπου μπορείτε να τον βρείτε και να τον απολαύσετε, πολλαπλασιάζονται μέρα με την μέρα. Οι baristi όλο και περισσότερο εκπαιδεύονται, πληροφορούνται, δημιουργούν. Τι συμβαίνει όμως με εμάς τους απλούς θνητούς που θέλουμε να απολαύσουμε ένα καφέ στο σπίτι μας αλλά να είναι σαν και αυτούς που βρίσκουμε εκεί έξω; Παρακάτω θα βρείτε μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τυχόν λάθη και θα σας βάλουν στο σωστό δρόμο.

 

Αγοράζουμε τον καφέ σε κόκκους και όχι αλεσμένο.

Η μυρωδιά του φρεσκοκομμένου καφέ είναι μαγευτική. Φανταστείτε λοιπόν να πλημμυρίζει το σπίτι σας κάθε φορά που ετοιμάζετε μια κούπα. Είναι αλήθεια ότι η διαδικασία της άλεσης είναι χρονοβόρα, αν την κάνετε χειροκίνητα, αλλά και λίγο ακριβό σπορ, αν μπείτε στην διαδικασία να αγοράσετε μύλο. Όμως, όπως και να έχει είναι πολύ καλύτερο να αλέθετε τους κόκκους την στιγμή που θα ετοιμάζετε τον καφέ σας. Έτσι κρατάτε ζωντανά όλα τα αρώματα και τα γευστικά του χαρακτηριστικά και φυσικά το αποτέλεσμα που θα πάρετε είναι σαφώς πολύ καλύτερο.

 

Λάθος αποθήκευση.

Οι κόκκοι του καφέ χρειάζονται δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείο. Είναι ένα ευπαθές υλικό που χρειάζεται προστασία. Απορροφά εύκολα τις μυρωδιές που βρίσκονται γύρω για αυτό και πολλές φορές στο παρελθόν οι γιαγιάδες μας έβαζαν ένα πιάτο με αλεσμένο καφέ στο ψυγείο για να μην μυρίζει. Έτσι κάλο θα ήταν να τον αποθηκεύετε σε ένα ντουλάπι της κουζίνας όπου όμως δεν θα βρίσκεται κοντά σε μπαχαρικά ή αλλά προϊόντα με έντονη μυρωδιά.

 

Σωστό νερό.

Περίπου το 98% του αποτελέσματος που παίρνουμε στο φλιτζάνι είναι νερό. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι. Το νερό της βρύσης δεν είναι από τα πιο κατάλληλα. Προμηθευτείτε ένα φίλτρο ή αν θέλετε κάποιο εμφιαλωμένο νερό που κυκλοφορεί στην αγορά. Κάτι ακόμα που θα πρέπει να προσέξετε ειδικά για της παρασκευές του καφέ φίλτρου, είναι η σωστή θερμοκρασία του νερού. Μια σωστή θερμοκρασία είναι γύρω στους 92 με 93 βαθμούς. Ένα μικρό τρικ που μπορείτε να κάνετε με τους βραστήρες που δεν μετρούν τόσο λεπτομερώς την θερμοκρασία είναι αφού βράσει το νερό στην συσκευή, να το αφήσετε για 45 δευτερόλεπτα και μετά να το χρησιμοποιήσετε.

 

Λάθος δοσολογία.

Η εποχή της «κουταλιάς» έχει περάσει. Αν θέλετε να δικαιολογείται τον τίτλο σας ως home barista καλό θα ήταν να μετράτε τον καφέ με γραμμάρια και σε ml το νερό ή το γάλα στην περίπτωση του cappuccino. Ζητήστε λοιπόν από κάποιον επαγγελματία barista για να σας δώσει τις βασικές συνταγές και στη συνέχεια αν το θελήσετε πειραματιστείτε και κάντε τις δικές σας.