Mate: Το ρόφημα που “ακροβατεί” ανάμεσα σε καφέ-τσάι και ξετρέλανε τον Λ. Μέσι

Mate: Το ρόφημα που “ακροβατεί” ανάμεσα σε καφέ-τσάι και ξετρέλανε τον Λ. Μέσι

Ντελίριο προκάλεσε στους fans του ο Λιονέλ Μέσι μετά την πρόσφατη κατάκτηση από την Αργεντινή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. 

 

Ο φωτογραφικός φακός “απαθανάτισε” τον αστέρα του ποδοσφαίρου στο κρεβάτι του, λίγα 24ωρα μετά την επιτυχία της ομάδας του, να απολαμβάνει ένα ρόφημα mate, το διάσημο ποτό της Αργεντινής, αγκαλιά με το τρόπαιο.

 

Τι είναι όμως το mate;

 

Πρόκειται για ένα ρόφημα με έντονη γεύση, που θυμίζει μείγμα πράσινου τσαγιού και καφέ με άρωμα καπνού και βελανιδιάς. Προέρχεται από ένα θάμνο ή μικρό δέντρο (Ilex paraguariensis), που φυτρώνει στην Αργεντινή, την Παραγουάη, την Βραζιλία και την Ουρουγουάη. Το mate έχει τις ιδιότητες του τσαγιού, την δύναμη του καφέ και την ευχαρίστηση της σοκολάτας και για τον λόγο αυτό, έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητό στη Λατινική Αμερική. 

 

Μοναδικά σκεύη παρασκευής

 

Το Calebasse ή calabash ή gourd είναι ένα σκεύος που παραδοσιακά φτιάχνεται από ένα είδος κολοκύθας, στην οποία τοποθετείται ένα ανοξείδωτο δαχτυλίδι στο στόμιο. Πλέον υπάρχουν και σκεύη mate κεραμικά, γυάλινα και μεταλλικά.

 

Το καλαμάκι του mate είναι ευρύτερα γνωστό και ως bombilla. Παραδοσιακά φτιαχνόταν από ασήμι. Ιδιαίτερα διαδεδομένα είναι πλεόν τα καλαμάκια από μπαμπού και τα ανοξείδωτα. Η ιδιαιτερότητα του είναι οι μικρές τρυπούλες στην βάση που σε βοηθάνε να καταναλώσεις το ρόφημα χωρίς να καταπίνεις τα φύλλα.

 

Ο τρόπος παρασκευής του είναι πολύ απλός. Το calebasse γεμίζεται με ζεστό νερό (όχι όμως βραστό που έχει ως αποτέλεσμα να πικρίσει) και στην συνέχεια μπαίνει το ρόφημα όπου και παραμένει. Καταναλώνεται με το καλαμάκι απευθείας και μπορεί να προστεθεί νερό πολλές φορές στα ίδια φύλλα.

 

Τρόπος παρασκευής:

 

Προσθέτουμε 2-5 κουταλιές από το μάτε της επιλογής μας.

Βρέχουμε τα φύλλα με κρύο νερό, ίσα ίσα για να γίνουν νωπά.

Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό (όχι βραστό).

Τοποθετούμε το καλαμάκι και καταναλώνουμε.

Όταν τελειώσει το ρόφημα μπορούμε να προσθέσουμε ξανά νερό όσες φορές θέλουμε.