Innovea: Mια σημαντική πρωτοβουλία για τη διάσωση του καφέ 

Innovea: Mια σημαντική πρωτοβουλία για τη διάσωση του καφέ 

Η ανταλλαγή ιδεών αλλά και πρώτης ύλης ανάμεσα στις χώρες παραγωγούς, οι τροποποιήσεις στις ποικιλίες και η αγαστή συνεργασία μπορούν να συμβάλλουν στη διάσωση του αγαπημένου κόκκου

 

Ο αγώνας για τη διάσωση του καφέ από την απειλή της Κλιματικής Αλλαγής απαιτεί μια παγκόσμια, συλλογική προσπάθεια. Η ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων αλλά και πρώτης ύλης, σε διεθνή κλίμακα, φαίνεται πως στο μέλλον θα αποτελέσει επιτακτική ανάγκη προς την κατεύθυνση της δημιουργίας λύσεων στην επερχόμενη κρίση. 

 

Πρόσφατα, η World Coffee Research ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία για να επιταχύνει αυτές τις ιδέες. Το Innovea, είναι ένα νέο παγκόσμιο δίκτυο αναπαραγωγής καφέ και η WCR έχει αναλάβει τον ρόλο της συγκέντρωσης όλων των χωρών παραγωγής «για να αναμορφώσουν τη διαδικασία αναπαραγωγής καφέ και να επιταχύνουν τον ρυθμό της γενετικής βελτίωσης σε παγκόσμια κλίμακα».

 

Η πρωτοβουλία Innovea παρέχει στις συμμετέχουσες χώρες «απεριόριστη πρόσβαση σε νέο γενετικό υλικό, εκπαίδευση σε σύγχρονες προσεγγίσεις αναπαραγωγής και κοινά εργαλεία, ενώ παράλληλα συνδέει ερευνητές πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα για να επιτύχουν επιστημονικά αποτελέσματα που θα ήταν αδύνατο να επιτευχθούν σε μεμονωμένα προγράμματα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Στόχος είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε «ποικιλίες υψηλών επιδόσεων» από την Αφρική, την Ασία και την Αμερική που δεν έχουν διασταυρωθεί ποτέ η μία με την άλλη στο παρελθόν, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες, πιο ισχυρές ποικιλίες που θα διαμοιραστούν τελικά σε παγκόσμιο κλίμακα. Και ενώ η Innovea παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες, η WCR δηλώνει ότι οι συμμετέχουσες χώρες θα μπορούν παρ’ αυτά να διατηρήσουν τις «ατομικές ανταγωνιστικές θέσεις τους». Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι κάθε χώρα θα παραμείνει σε «θέση της ηγεσίας για την τελική ανάπτυξη και κυκλοφορία της ποικιλίας».

 

Όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του WCR, Dr. Jennifer (Vern) Long «υπάρχει έλλειψη καινοτομίας στον κλάδο του καφέ, γεγονός που καθιστά αδύνατον να επιτευχθούν οι στόχοι της βιομηχανίας για Βιωσιμότητα, Ποιότητα και τη διασφάλιση της προσφοράς, εάν παραμείνουμε στο μονοπάτι που ακολουθούμε». Και πρόσθεσε: «Η επιτάχυνση της ανάπτυξης καλύτερων ποικιλιών είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση της Kλιματικής Aλλαγής… Πρέπει να το κάνουμε και πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα. Αν δεν κάνουμε κάτι, σε 20 χρόνια, οι αγρότες θα έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια καφέ για πιο παραγωγικές καλλιέργειες και αναγκαστούμε να καταναλώνουμε μόνο χημικό καφέ».

 

Χρηματοδοτούμενη από 200 και πλέον εταιρείες καφέ- μέλη της WCR, η Innovea αποτελείται σήμερα από εννέα χώρες-μέλη: Κόστα Ρίκα, Ινδία, Ινδονησία, Κένυα, Μεξικό, Περού, Ρουάντα, Ουγκάντα ​​και Ηνωμένες Πολιτείες, με την προσδοκία ότι ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς περισσότερες χώρες θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.