Oι κατάλληλοι κόκκοι καφέ για όσους αγαπούν τη σοκολάτα

Oι κατάλληλοι κόκκοι καφέ για όσους αγαπούν τη σοκολάτα

Μια γεύση εξαιρετικά δημοφιλής για τους λάτρεις του καφέ είναι η σοκολάτα. Οι σκούροι, πλούσιοι τόνοι ενός καλά παρασκευασμένου καφέ προκαλούν ορισμένες από τις αισθητηριακές αντιδράσεις (που προκαλούνται) με μια ράβδο μαύρης σοκολάτας υψηλής ποιότητας.

 

Στην πραγματικότητα, αυτές οι δύο γεύσεις συχνά συνδυάζονται πολύ καλά μεταξύ τους.  Από τη μία, μπορείτε να επιλέξετε έναν εκ των διαθέσιμων αρωματικών καφέδων με  σοκολάτα. Από την άλλη όμως, οι κόκκοι καφέ από μόνοι τους μπορούν επίσης να προσδώσουν μια έντονη γεύση σοκολάτας χωρίς οποιαδήποτε προσθήκη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Βραζιλίας, της χώρας που παράγει τον περισσότερο καφέ στον κόσμο. Έκεί, ο καφές καλλιεργείται σε 2.000 έως 4.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για πολύ χαμηλότερο υψόμετρο συγκριτικά με άλλα μέρη όπου καλλιεργείται καφές στην Κεντρική και Νότια Αμερική καθώς και στην Ανατολική Αφρική. Οι κόκκοι καφέ που καλλιεργούνται υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με το Angry Espresso, τείνουν να παράγουν νότες σοκολάτας και ξηρών καρπών.

 

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να διακρίνετε έναν κόκκο καφέ με πλούσια γεύση σοκολάτας είναι να αναζητήσετε ένα πιο σκούρο ψητό. Το Angry Espresso σημειώνει ότι πολλοί κόκκοι καφέ μεσαίου σκούρου ή σκούρου καβουρδίσματος διαθέτουν ένα προφίλ γεύσης που παραπέμπει περισσότερο σε σοκολάτα και, συχνά, σε ξηρούς καρπούς. Όταν οι φρέσκοι κόκκοι καφέ καβουρδίζονται, τα σάκχαρα που υπάρχουν σε αυτούς συνήθως καραμελώνουν. Η διαδικασία αυτή βοηθά στο να αναδυθούν όλες εκείνες οι νότες κακάο και σοκολάτας που υπάρχουν στον καφέ. Σε ελαφρύτερα roasts, τα σάκχαρα παραμένουν με αποτέλεσμα η γεύση να είναι πιο γλυκιά και φρουτώδης.

 

Πέραν των προαναφερθέντων, ο καφές μπορεί να επηρεαστεί από τα χαρακτηριστικά του εδάφους όπου καλλιεργήθηκε, τον τρόπο καλλιέργειας του, τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του καρπού από τους κόκκους και φυσικά, τέλος, από τον τρόπο παρασκευής του. Το Seattle Coffee Gear σημειώνει ότι οι μέθοδοι drip είναι εξαιρετικές για να διατηρήσετε μια ισορροπημένη γεύση από οποιονδήποτε κόκκο, αλλά οι μέθοδοι παρασκευής με πρέσα, όπως η γαλλική πρέσα, τείνουν να ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις γεύσεις σοκολάτας. Ανακεφαλαιώνοντας, αν ψάχνετε για έναν σοκολατένιο καφέχωρίς πρόσθετη γεύση, αναζητήστε έναν κόκκο από μια χώρακαλλιέργειας χαμηλού υψομέτρου, ένα μέτριο-σκούρο ψητό και την ιδανική μέθοδο παρασκευής,, όπως η γαλλική πρέσσα.

 

Πηγή: tastingtable.com