Δρόμος Ιστορικών Καφέ: Όλα όσα έγιναν στο Ετήσιο Forum των Πολιτιστικών Διαδρομών!

Δρόμος Ιστορικών Καφέ: Όλα όσα έγιναν στο Ετήσιο Forum των Πολιτιστικών Διαδρομών!

Μετά από 3 ημέρες ομιλιών, στρογγυλών τραπεζιών και b2b συζητήσεων, το 11ο Διεθνές Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξήχθη στα Χανιά, 5-7 Οκτωβρίου 2022 ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η ιδέα φιλοξενίας του Forum στα Χανιά ανήκει στον Ιδρυτή και Πρόεδρο του Δρόμου Ιστορικών Καφέ, Βασίλη Σταθάκη ο οποίος ήταν και εκ των συνδιοργανωτών.

 

Κατά τη διάρκεια του Forum έγινε η επίσημη απονομή των πιστοποιητικών στις τρεις νεοπιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, και συγκεκριμένα στον «Δρόμο των Παραμυθιών», στον «Δρόμο Ιστορικών Καφέ» και τον «Δρόμο των Γυναικών Συγγραφέων».

 

Κατά την πιστοποίηση του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ», ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Διαδρομής Βασίλης Σταθάκης, έλαβε το certificate, ενώ στη σχετική ομιλία που ακολούθησε ευχαρίστησε όλους τους εθνικούς και τοπικούς φορείς που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια, τονίζοντας ότι «η πιστοποίηση της Διαδρομής από το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί την εγκυρότερη απόδειξη αριστείας όσον αφορά τις Πολιτιστικές Διαδρομές (….) Οι Πολιτιστικές Διαδρομές αποτελούν ορόσημο πολιτιστικής, οικονομικής, αειφόρου ανάπτυξης και συμβάλλουν στην τουριστική προβολή πόλεων και χωρών. Προτάσσουν την προσέγγιση των λαών, απαντώντας σε διαχωρισμούς και προκαταλήψεις. Αποτελούν το μέλλον του τουρισμού. Έτσι, τα αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά και ο ΕΟΤ θα πρέπει να στηρίξουν ακόμα πιο δυναμικά τις προσπάθειες δημιουργίας Πολιτιστικών Διαδρομών, προκειμένου να αναδειχθεί στην πράξη η πολιτιστική επιχειρηματικότητα ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, που έχει αγκαλιάσει στο έπακρο τις Πολιτιστικές Διαδρομές. Και δεν είναι η μόνη χώρα που το έκανε. Από την εμπειρία μου, οι Πολιτιστικές Διαδρομές χρειάζονται οικονομική υποστήριξη σε κάθε επίπεδο. Γνωρίζω πως το ταξίδι είναι δύσκολο, γνωρίζω όμως πως αν οι θεσμοί κάθε χώρας το αποφασίσουν, θα ευοδωθεί.»

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σταθάκης, εκτός από την ομιλία του κατά την πιστοποίηση του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ», έκανε εναρκτήρια ομιλία – καλωσόρισμα, ενώ είχε συμμετοχή και στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου 2022.

 

Επίσης η μερική Διευρυμένη Συμφωνία για τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης καλωσόρισε επισήμως τον Λίβανο, την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία ως νέες χώρες μέλη.

 

To Forum και οι εργασίες

 

Το Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών γιόρτασε φέτος την 35η επέτειό του, με την ευκαιρία του 11ου Συμβουλευτικού Forum γιορτάζοντας παράλληλα μια Ευρώπη πλούσια σε ιστορία, κληρονομιά, διάλογο και αξίες που προωθεί την πολιτιστική πολυμορφία, τον διαπολιτισμικό διάλογο και τον αειφόρο τουρισμό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο Συνέδριο στην ιστορία του θεσμού, το οποίο τελέστηκε υπό την Αιγίδα της ΑΕ Προέδρου της Ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας κα. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και στο οποίο συμμετείχαν 430 σύνεδροι από περισσότερες από 50 χώρες, 5 υπουργοί, 6 γενικοί γραμματείς, η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (PACE) και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας κα. Ντόρα Μπακογιάννη και η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα. Άντζελα Γκερέκου.

 

Συγκεκριμένα συμμετείχαν: η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας κα Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Τουρισμός της Ελλάδας κ. Βασίλης Κικίλιας με βίντεο χαιρετισμό, ο υπουργός Τουρισμού του Λιβάνου κ. Walid Nassar, η υπουργός Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας κα Bisera KostadinovskaStojchevska και η υφυπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας κα Meri Kumbe. Επίσης οι γενικοί γραμματείς: κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, γ.γ. τουριστικής στρατηγικής και ανάπτυξης του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, ο κ. Γεώργιος Διδασκάλου, γ.γ. Πολιτισμού του Ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Διδάκτωρ Ελένη Δουνδουλάκη, γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού του Ελληνικού υπουργείου Τουρισμού και Αθλητισμού, ο Δημήτρης Φραγκάκης, γ.γ. του ΕΟΤ, ο πρέσβης Lazar Comanescu, γ.γ. του BESEC (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου) και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Bjørn Berge.

 

Το Forum ξεκίνησε επίσημα στις 5 Οκτωβρίου, με την λαμπερή τελετή έναρξης στο ξενοδοχείο ΜΙΝΟΑ και ολοκληρώθηκε με την τελετή λήξης στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στο ενετικό λιμάνι των Χανίων με συναυλία του Στέφανου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη. Καθ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου, το «Μίκης Θεοδωράκης» φιλοξενούσε έκθεση με θέμα της Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο επιμελήθηκε το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Forum διοργανώθηκε από τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού, τον Ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, το Βιομηχανικό και Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, και την Πολιτιστική Διαδρομή «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

 

O Πρόεδρος του Δρόμου Ιστορικών Καφέ, Βασίλης Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της απονομής της πιστοποίησης στον «Δρόμο Ιστορικών Καφέ» από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Στο φετινό Forum, υπογραμμίστηκε η σημασία ανάδειξης των πρακτικών των Πολιτιστικών Διαδρομών για την προώθηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, ενισχύοντας παράλληλα τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, ομιλητές ήταν ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Bjørn Berge, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη, η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (PACE) και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Ντόρα Μπακογιάννη και ο Πρόεδρος της Καταστατικής Επιτροπής Πολιτιστικών Διαδρομών Πρέσβης Patrick Engelberg (Λουξεμβούργο).

 

Στο διάστημα των τριών ημερών του Συνεδρίου διερευνήθηκαν τρεις κύριες γενικές θεματικές που αφορούσαν σε:

 

Προώθηση Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαπολιτισμικού Διαλόγου.

Προστασία της κληρονομιάς σε περιόδους κρίσης.

Προώθηση δημιουργικών βιομηχανιών, πολιτιστικού τουρισμού, καινοτόμων τεχνολογιών για βιώσιμες κοινότητες.

 

Στο Forum συζητήθηκαν οι δράσεις και οι προκλήσεις των Πολιτιστικών Διαδρομών, έγινε ανταλλαγή εμπειριών, ανασκόπηση της προόδου των Διαδρομών, ανάλυση των  επαγγελματικών πρακτικών, δρομολόγηση νέων πρωτοβουλιών και ανάπτυξη συνεργασιών σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των 48 πιστοποιημένων Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και εκπρόσωποι υπουργείων, διεθνών οργανισμών, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες του τουρισμού και ιδιοκτήτες Ιστορικών Καφέ από την Ελλάδα και το εξωτερικό..

 

Το επόμενο, 12ο Διεθνές Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Γουτς της Πολωνίας.

O Πρόεδρος του Δρόμου Ιστορικών Καφέ, Βασίλης Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του