Οι πρωταθλητές του World Barista Championship και του World Brewers Cup

Οι πρωταθλητές του World Barista Championship και του World Brewers Cup

Τα δύο κορυφαία πρωταθλήματα ανέδειξαν τους πρώτους των… πρώτων!

 

Σε γιορτινό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι φετινοί διαγωνισμοί World Barista Championship και World Brewers Cup που διεξήχθησαν στην έκθεση Melbourne International Coffee Expo της Μελβούρνης.  Οι 12 “επίλεκτοι”, 6 για το World Barista Championship  και 6 για το World Brewers Cup έβαλαν τα δυνατά τους για μια ολόκληρη εβδομάδα επιδεικνύοντας… ταχυδακτυλουργική ακρίβεια στις παρασκευές τους και ξεδιπλώνοντας απλόχερα μπροστά σε χιλιάδες θεατές το μοναδικό τους ταλέντο. 

 

Ο διαγωνισμός World Barista Championship είναι ο κορυφαίος θεσμός στο πλαίσιο των πρωταθλημάτων που διπργανώνεται από το World Coffee Events (WCE). Ο διαγωνισμός επικεντρώνεται στην προώθηση της αριστείας στον καφέ, στην προώθηση του επαγγέλματος του barista.Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 50 διαγωνιζόμενοι πρωταθλητές ετοιμάζουν ο καθένας 4 εσπρέσο, 4 ροφήματα γάλακτος και 4 πρωτότυπα ροφήματα με την υπογραφή τους σε αυστηρά πρότυπα, μέσα σε 15 λεπτά υπό τον ήχο μουσικής.

 

Πιστοποιημένοι κριτές του WCE από όλο τον κόσμο αξιολογούν παρασκευή με βάση τη γεύση, την καθαριότητα, τη δημιουργικότητα, τις τεχνικές δεξιότητες και τη συνολική παρουσίαση. Οι κορυφαίοι 15 διαγωνιζόμενοι με τα υψηλότερα σκορ από τον πρώτο γύρο, καθώς και ο νικητής της “wild card” από τον Διαγωνισμό Oμάδων, προκρίνονται σε έναν ημιτελικό γύρο. Οι 6 κορυφαίοι διαγωνιζόμενοι στον ημιτελικό γύρο προκρίνονται στον τελικό γύρο, από τον οποίο ένας νικητής ανακηρύσσεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής Barista!

 

World Barista Championship

Νικητής: Anthony Douglas, Αυστραλία

Δεύτερη θέση: Morgan Eckroth, ΗΠΑ

3. Claire Wallace, Ηνωμένο Βασίλειο

4. Takayuki Ishitani, Ιαπωνία

5. Benjamin Put, Καναδάς

6. Patrik Rolf, Σουηδία

 

Στο πρωτάθλημα είχαμε και ελληνική συμμετοχή με τον Nikos Antzaras ο οποίος κατέκτησε την 13 θέση από τις συνολικά 45.

Ο διαγωνισμός World Brewers Cup αναδεικνύει την τέχνη της παρασκευής καφέ φίλτρου με το χέρι, με έμφαση manual coffee brewing και το service excellence. Σε αυτόν τον διαγωνισμό οι συμμετέχοντες προετοιμάζουν και σερβίρουν τρία μεμονωμένα ροφήματα για μια ομάδα κριτών. Το Πρωτάθλημα αποτελείται από δύο γύρους: έναν πρώτο γύρο και έναν τελικό γύρο. Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου οι διαγωνιζόμενοι ολοκληρώνουν δύο service καφέ – μια υποχρεωτική και μια ανοιχτή. Για την υποχρεωτική, οι διαγωνιζόμενοι παρασκευάζουν τρία ροφήματα χρησιμοποιώντας καφέ με ολόκληρους κόκκους που τους παρέχονται στον διαγωνισμό. Για την ανοιχτή, οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιονδήποτε καφέ με ολόκληρους κόκκους της επιλογής τους και πρέπει επίσης να συνοδεύσουν την προετοιμασία του ροφήματος με μια παρουσίαση. Οι έξι διαγωνιζόμενοι με την υψηλότερη βαθμολογία από τον πρώτο γύρο θα συνεχίσουν στον τελικό που αφορά αποκλειστικά από ανοιχτό σέρβις.

 

World Brewers Cup

Νικητής: Shih Yuan Hsu (Sherry), Tαϊβάν

Δεύτερη θέση: Elika Liftee, ΗΠΑ

3. Elysia Tan, Σιγκαπούρη

4. Tomas Taussig, Τσεχία

5. Jhon Christhoper, Ινδονησία

6. Simen Andersen, Νορβηγία

 

Στο World Brewers Cup συμμετείχε και ο δικός μας Serafim Zoukas που κατέκτησε την 27η θέση.