Η εκπληκτική ιστορία του στιγμιαίου καφέ

Η εκπληκτική ιστορία του στιγμιαίου καφέ

Mια παλιά ιστορία για τον στιγμιαίο καφέ, που γνώρισε πολέμους, επαναστάσεις και μπήκε για πρώτη φορά στα σπίτια των ανθρώπων τον 18ο αιώνα. 

 

Η ιστορία του στιγμιαίου καφέ δεν είναι πρόσφατη. Μάλιστα, ανάγεται χρονικά αιώνες πίσω, αν και έγινε πιο γνωστός κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Σύμφωνα με το Tasting Table, ο λυοφιλοποιημένος στιγμιαίος καφές κέρδισε για πρώτη φορά μεγάλη δημοτικότητα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Και αυτό διότι επρόκειτο για τον πιο εύκολα παρασκευάσιμο καφέ για τους στρατιώτες, που δεν απαιτούσε ιδιαίτερο εξοπλισμό.

 

Παρόλ’ αυτά η εφεύρεση του γνωστού ως instant coffee αποδίδεται στη Βρετανία το 1771, πέντε χρόνια πριν η Αμερική ανακηρυχθεί ως ελεύθερο έθνος και ξεκινήσει η Αμερικανική Επανάσταση. Ωστόσο ο καφές άρχισε πραγματικά να χρησιμοποιείται ως πηγή καφείνης στις ΗΠΑ, κατά την επόμενη ένοπλη σύγκρουση στη χώρα, τον Εμφύλιο Πόλεμο. Ήταν τότε που, όπως και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, ο στιγμιαίος καφές, παρασκευάστηκε ως «μια πειραματική μορφή κέικ» και μοιραζόταν στους στρατιώτες προκειμένου να φτιάξουν καφέ όταν δεν βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης.

 

Μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα ο στιγμιαίος καφές βρήκε όμως μια μεγάλη αγορά στην οικιακή χρήση με “πρωτοστάτες” τρεις ανθρώπους: To 1890, δημιουργήθηκε από τον Νεοζηλανδό Ντέιβιντ Στανγκ ένας «διαλυτός στιγμιαίος καφές» που παρασκευαζόταν με τη «διαδικασία ξηρού ζεστού αέρα» αναφέρει το Tasting Table. Στη συνέχεια, το 1901, ένας χημικός από το Σικάγο ονόματι Satori Kato δημιούργησε την «πρώτη σταθερή σκόνη καφέ» χρησιμοποιώντας μια τροποποιημένη τεχνική που αρχικά δημιουργήθηκε για την παρασκευή στιγμιαίου τσαγιού. Αλλά σύμφωνα με τον Craft Coffee Guru, το προϊόν της Kato δεν κέρδισε ποτέ εμπορική επιτυχία. Μόλις το 1909, όταν ο George Constant Louis Washington δημιούργησε το Red E Coffee – που μετονομάστηκε ένα χρόνο αργότερα σε G. Washington Coffee Refining Company – ο στιγμιαίος καφές βρήκε μαζική απήχηση.

 

Δύο δεκαετίες αργότερα, το 1930, η Nestle άρχισε να επεξεργάζεται έναν δικό της στιγμιαίο καφέ, εν μέρει μετά από αίτημα της Βραζιλίας που χρειαζόταν βοήθεια για να βρει τη χρήση για το πλεόνασμα καφέ που διέθετε. Το 1937 ένας επιστήμονας της Nestle, ο Max Morgenthaler ανέπτυξε μια νέα τεχνική για τη δημιουργία στιγμιαίου καφέ που θα γινόταν η ραχοκοκαλιά της μάρκας Nescafe που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.

 

Για τα επόμενα 70 και πλέον χρόνια, ο στιγμιαίος καφές ήταν συνώνυμο της χαμηλής ποιότητας καφέ, ένα ρόφημα που θα έπινε κάποιος σε μικρή ποσότητα αν έπρεπε (ή αν ήσουν στο σπίτι της γιαγιάς). Όμως όλα αυτά άρχισαν να αλλάζουν στα μέσα της δεκαετίας του 2010, όταν μάρκες όπως η Sudden Coffee και η Voila έφεραν τον στιγμιαίο καφέ στον εκκολαπτόμενο κόσμο του specialty coffee. Εν έτει 2022 πια, ο specialty στιγμιαίος καφές είναι τόσο διαδεδομένος, όσο και το latte art.  Καταξιωμένοι roasters όπως η Black & White, η ReAnimator και η Verve προσφέρουν πλέον τον δικό τους single origin καφέ σε μορφή στιγμιαίου. Η Intelligentsia άνοιξε ακόμη και ένα καφέ στο Λος Άντζελες που σερβίρει μόνο στιγμιαίο, και επωνυμίες όπως οι Steeped και Cometeer επαναπροσδιορίζουν πώς ακριβώς μπορεί να είναι ο στιγμιαίος καφές στον 21ο αιώνα.

 

Ο instant coffee μετά την πρώτη παρασκευή του έχει διανύσει πολλά… χιλιόμετρα. Οι λάτρεις του καφέ έχουν πλέον στη διάθεσή τους μια ευρεία γκάμα στιγμιαίου καφέ, από πλυμένους και φυσικά επεξεργασμένους καφέδες σε πιο πειραματικές αναερόβιες παρτίδες, ακόμη και πολύ καλό και ποιοτικό ντεκαφεϊνέ. Ο καφές υψηλής ποιότητας βρίσκεται πλέον παντού στις μέρες μας και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον στιγμιαίο καφέ.