Για καφέ στο ιστορικό Caffè Concerto Paszkowski της Φλωρεντίας!

Για καφέ στο ιστορικό Caffè Concerto Paszkowski της Φλωρεντίας!

Ένα καφέ-εθνικό μνημείο στην καρδιά της γενέτειρας της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης!

 

Η Φλωρεντία, το λίκνο της Αναγέννησης και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του εμπορίου κατά τον Μεσαίωνα, είναι μια πόλη μαγική. Πρωτεύουσα της περιφέρειας της Τοσκάνης, με τον ποταμό Αρνό να τη διαπερνά, σχηματίζοντας ένα υπέροχο υδάτινο τοπίο, η ιταλική Firenze μας ταξιδεύει ιστορικά, εκεί που ο Λεονάρντο ντα Βίντσι συναντά τον Μιχαήλ Άγγελο και ο Τζιότο τον Δάντη. Σε αυτή την πόλη-μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO βρέθηκε το coffeemag.gr και επισκέφθηκε ένα από τα ιστορικότερα καφέ της περιοχής.

 

Η ιστορία του Caffè Concerto Paszkowski

 

Το Caffè Concerto Paszkowski εδράζει στην Piazza della Repubblica, μία από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες πλατείες της Φλωρεντίας. Η ιστορία του ξεκινά πίσω στον 19ο αιώνα, και συγκεκριμένα το 1846, οπότε και λειτούργησε για πρώτη φορά ως πολωνική ζυθοποιία. Το 1903 έλαβε το όνομα Paszkowski μετά την εξαγορά του από την εταιρεία Carlo Paszkowski & C., πρωτοπόρo της βιομηχανίας μπύρας στην Ιταλία. Λειτούργησε ως brewer και αναψυκτήριο και οι Φλωρεντινοί απολάμβαναν εκεί βραδιές «Coffee Concert». Από τις αρχές του 20ου αιώνα έγινε πόλος έλξης πλήθους διανοούμενων. Από το Caffè Paszkowski πέρασαν ηχηρά ονόματα των τεχνών και της ιταλικής διανόησης όπως οι D’Annunzio, Soffici, Papini, Montale, Saba και Pratolini.

 

 

Σήμερα, το ιστορικό καφέ έχει κρατήσει τον χαρακτήρα του, συνδυάζοντας το παλαιό με το καινούργιο και διατηρώντας το μοντέλο λειτουργίας του «Caffè Concerto», με τζαζ μουσικούς, swing συγκροτήματα και ποπ τραγουδιστές. Σε μια από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες του, αναδείχθηκε στην 452 θέση της λίστας με τα 500 καλύτερα bar παγκοσμίως που συνέταξε το Le Cocktail Connoiseiur.

 

Τι προσφέρει

 

Στο εσωτερικό του καταστήματος κυριαρχεί το ξύλο και το τζάμι: Μεγάλες αστραφτερές βιτρίνες σας καλούν να επιλέξετε ανάμεσα από μια πληθώρα γλυκών εδεσμάτων διά χειρός των pastry chefs Massimo Davitti και Francesco Lippi, όπως μίνι-τούρτες, πάστες και σοκολάτες. Πιο δίπλα, εκπαιδευμένοι barmen δημιουργούν ξεχωριστά κοκτέιλ και τα Signature Drinks του καταστήματος, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία από μπίρες που μπορούν εναλλακτικά  να απολαύσουν οι πελάτες. Το μενού είνα πλούσιο και περιλαμβάνει καφέ, τσάι, σοκολάτες, ποτά, κρουασάν, μίνι σνακς αλλά και γεύματα και τοπικές σπεσιαλιτέ. Η κουζίνα είναι ιταλική-ευρωπαϊκή, ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές για vegans.

 

Καθίσαμε σε ένα ξεχωριστό σποτ, με μπεζ δερμάτινους καναπέδες που αποπνέουν πολυτέλεια, με απρόσκοπτη θέα στην Piazza della Repubblica. Για αρχή επιλέξαμε δύο μοναδικούς shakerato (εσπρέσο με τριμένο πάγο) και μία γευστική πάστα με παντεσπάνι, κρέμα μπανάνα, φιστίκια Αιγίνης, σαντιγί και φρέσκο βατόμουρο για topping. Οι επιλογές ήταν εξαιρετικές, η πάστα ολόφρεσκη, πλούσια και βουτυρένια, ενώ ο τριμμένος πάγος έδινε μια ιδιαίτερη υφή στον παγωμένο εσπρέσο. Έξτρα λεπτομέρεια που μας εντυπωσίασε, ήταν η επιγραφή Paszkowski σε όλα τα ποτήρια και πιατάκια του καταστήματος. Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, επιλέξαμε να δοκιμάσουμε και αλμυρές γεύσεις και συγκεκριμένα σάντουιτς σολομού και γαλοπούλας. Τα μικρά ψωμάκια τύπου bagel ήταν ολόφρεσκα, ενώ τα σνακ, αν και παρασκευασμένα με απλά υλικά, ήταν εξαιρετικά εύγευστα.

 

 

Συμπέρασμα

 

Το Paszkowski έχει καταφέρει ακόμη και σήμερα να διατηρήσει τη γοητεία και το ξεχωριστό του στιλ, έχοντας χαρακτηριστεί ως Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς από το 1991.  Παράλληλα συγκαταλέγεται στα «Ιστορικά μέρη της Ιταλίας». “Παντρεύοντας” την ανανέωση με το κλασικό στιλ, εκπέμπει μια διαχρονική κομψότητα, κυρίως χάρη στους αρχιτέκτονες Paolo Becagli, Alessandro Interlando και Nicola Urbinati που έχουν επιμεληθεί το interior design. Οι λόγοι που πρέπει να το επισκεφθείτε είναι πολλοί, γι΄αυτό αν κάποτε ταξιδέψετε έως τη Φλωρεντία μην ξεχάσετε να κάνετε μια στάση στο θρυλικό Caffè Concerto Paszkowski!