Ο καφές και τα μπαχάρια

Ο καφές και τα μπαχάρια

Μπορεί να είναι άσπονδοι «εχθροί», παρ’ όλα αυτά συνδυάζονται πολλές φορές στο φλιτζάνι δίνοντας ένα άκρως αρωματικό και γοητευτικό αποτέλεσμα.

 

Ένας από τους βασικούς κανόνες για την φύλαξη του καφέ είναι ότι θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από τα μπαχαρικά. Αν βρεθούν στον ίδιο χώρο ο πρώτος θα «κλέψει» όλα τα αρώματα των μπαχαρικών, θα τα υιοθετήσει και θα τα φανερώσει στο φλιτζάνι. Ένα αποτέλεσμα που δεν θα είναι και το πιο ευχάριστο. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που αυτοί οι δύο «άσπονδοι» φίλοι μπορούν να συνεργαστούν και να δώσουν ένα άψογο, γευστικό και άκρως αρωματικό αποτέλεσμα. Όπως συμβαίνει με τους παραδοσιακούς καφέδες των αραβικών χωρών που τις περισσότερες φορές περιέχουν και κάποιο μπαχαρικό.

 

O καφές έχεις βαθιές ρίζες στην κουλτούρα πολλών αραβικών αλλά και βορειοαφρικανικών χωρών. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι μέσα από αυτές διαδόθηκε και έγινε γνωστός ανά τον κόσμο. Ταυτόχρονα τα μπαχαρικά στις ίδιες χώρες, είναι κάτι συνυφασμένο με την κουζίνα και την παράδοση τους. Λογικό ήταν αυτά τα δύο, καφές και μπαχαρικά, να έρθουν σε επαφή και να μπερδευτούν. Για παράδειγμα οι Άραβες συνηθίζουν να βράζουν τον καφέ στο μπρίκι προσθέτοντάς του σκόνη καρδάμωμου (κακουλέ). Πολλές φορές τον αλέθουν μαζί με τα μαύρα σποράκια που βρίσκουν μέσα στο λουβί του κακουλέ. Φυσικά, το καρδάμωμο δεν είναι το μόνο μπαχαρικό που συνδυάζουν οι Άραβες με τον καφέ τους. Το τζίντζερ, η κανέλλα και ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι μερικά ακόμα.

 

Η χρήση των μπαχαρικών στο καφέ πολλές φορές σχετίζεται με τις θρησκευτικές τελετουργίες αλλά και στο γεγονός ότι ο καφές κατά τον 15ο – 16ο αιώνα ήταν πάρα πολύ πικρός από ό,τι σήμερα λόγω του ότι τον καβούρδιζαν πάρα πολύ. Οπότε τα μπαχαρικά ήταν εκείνα που του έδιναν μια νοστιμιά ώστε να τον κάνουν ευκολόπιοτο. Η κύρια διαφορά με τους υπόλοιπους αρωματισμένους καφέδες έγκειται στο γεγονός ότι τα μπαχαρικά δεν προστίθενται στο φλιτζάνι, αλλά εκχυλίζονται μαζί με τον αλεσμένο καφέ. Έτσι το αποτέλεσμα έχει πολύ πιο πλούσιο άρωμα και πιο πολύπλοκη γεύση. Στην χώρα μας στις αρχές του 2000 έγιναν κάποιες προσπάθειες από εμπορικές μάρκες κυρίως, ελληνικού καφέ (καφέ στο μπρίκι) που είχαν αρωματιστεί είτε με τριαντάφυλλο, είτε με μαστίχα, είτε με καρδάμωμο όμως δεν έγιναν πολύ αγαπητές από το ευρώ κοινό.