Κάθε καφές στην… ώρα του!

Κάθε καφές στην… ώρα του!

Άλλος το πρωί, άλλος το βράδυ! Κάθε στιγμή απαιτεί και τις καλύτερες επιλογές καφέ, έτσι ώστε η απόλαυση να… απογειωθεί.

 

Το πρωί σίγουρα έχουμε ανάγκη από ένα ρόφημα που θα μας τονώσει, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε δυναμικά την απαιτητική μας ημέρα. Αντιθέτως, το βράδυ συνδέεται με μια πιο “ήπια” έως μηδαμινή δόση καφεΐνης, χωρίς ωστόσο να στερηθούμε την κάποιο από τα χαρακτηριστικά ενός καλού καφέ. Διαβάστε παρακάτω έναν μίνι-οδηγό για τις κατάλληλες ώρες και τους αντίστοιχους καφέδες που πρέπει να απολαμβάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

Πρωί: Cappuccino

Ο εν λόγω καφές αποτελεί την απόλυτη επιλογή τόνωσης, για ένα ευχάριστο ξύπνημα. Η πλούσια γεύση του espresso, η αίσθηση που αφήνει το αφρόγαλα ενεργοποιεί τις αισθήσεις και μας ξυπνά γλυκά, με τον πιο όμορφο τρόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ιταλοί πίνουν τον καπουτσίνο τους το πρωί, τον οποίο συνοδεύουν με ένα πλούσιο γεύμα.

 

Κατά τη διάρκεια του πρωινού και στις ώρες εργασίας: Φίλτρου

Τι πιο ωραία παρέα από έναν εύγευστο καφέ φίλτρου στο γραφείο σας…  Μπορεί στην Ελλάδα ο espresso και ο cappuccino να κερδίζουν… στα σημεία, όμως ο καφές φίλτρου αποκτά δυναμική εάν λάβουμε υπόψη την πλούσια γκάμα των γεύσεων και των αρωμάτων που μπορεί να δώσει. Μπορεί να απαιτεί λίγο παραπάνω χρόνο για να τον ετοιμάσετε όμως θα σας κρατήσει συντροφιά για πολύ ώρα. Επίσης τα διαφορετικά γευστικά χαρακτηριστικά που μπορεί να σας προσφέρει καθώς αλλάζει θερμοκρασία (αλλά όταν είναι ζεστός, άλλα όταν γίνει χλιαρός και άλλα όταν κρυώσει) δίνουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην απόλαυση του. Τέλος μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές μεθόδους παρασκευής του (v60, chemex, aeropress κτλ) και κάθε φορά να έχετε και ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

 

Espresso για τη… χώνεψη

Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί τον “βασιλιά” στις προτιμήσεις των Ελλήνων όσον αφορά τον καφέ, και όχι άδικα. Έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον καθιστούν ξεχωριστό, και όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, στα λιγοστά του ml περικλείει αρώματα, γεύσεις, εντάσεις, οξύτητες και ευχάριστα bitter στοιχεία. Έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι ο καφές αυτός  δεν επιβαρύνει καθόλου το στομάχι, ενώ αντιθέτως συνδράμει στη λειτουργία της πέψης. Για τον λόγο αυτό… κάντε το όπως οι Ιταλοί και πιείτε ένα φλιτζάνι αμέσως μετά το μεσημεριανό σας γεύμα.

 

Για το απόγευμα: Εspresso latte

Πρόκειται για μια ευχάριστη προσθήκη στην απογευματινή σας ρουτίνα καθώς είναι λιγότερο δυνατός από τον espresso, σας δίνει όμως όλα τα στοιχεία του ιταλικού καφέ καθώς και τη γλυκύτητα από το γάλα. Παραπέμπει στον cappuccino, μιας και περιέχει γάλα αλλά και αφρόγαλο, ωστόσο ο συγκεκριμένος καφές σερβίρεται συνήθως σε γυάλινο ποτήρι.

 

Και το βράδυ: Ντεκαφεϊνέ

Αν και “παρεξηγημένος” από τους λάτρεις του καφέ, πλέον η βιομηχανία του κλάδου έχει καταφέρει να παρασκευάσει το ντεκαφεϊνέ ρόφημα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους υπόλοιπους καφέδες. Δεν στερείται αρώματος, ούτε γεύσης, ούτε οξύτητας και η μόνη “παρέμβαση” είναι η αφαίρεση της καφεΐνης, με φυσικούς πλέον τρόπους. Μπορείτε να πιείτε ακόμη και αργά το βράδυ, χωρίς να υποφέρετε από αϋπνίες.