Κρέπες τιραμισού: Μια δυνατή γεύση

Κρέπες τιραμισού: Μια δυνατή γεύση

Μπορεί να είναι είτε γλυκιά, είτε αλμυρή, αφράτη ή μη, το μόνο σίγουρο είναι πως η κρέπα αποτελεί ένα έδεσμα που ικανοποιεί τους πάντες, καθώς η γκάμα των επιλογών είναι τεράστια.

 

Η λέξη κρέπα προέρχεται από τη γαλλική crêpe που με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική crispa. Ο αστικός θρύλος προερχόμενος από τη Γαλλία υποστηρίζει ότι η κρέπα προήλθε από τη Βρετάνη. Σύμφωνα με το θρύλο σε μία νοικοκυρά στη Βρετάνη χύθηκε κατά λάθος μία λεπτή στρώση χυλού από κουάκερ σε καυτή πλάκα και από αυτό το λάθος προέκυψε η ανακάλυψη πόσο καλή γεύση έχει μια λεπτή τραγανή ζύμη, δηλαδή η κρέπα.

 

Σε μια απόλυτα γευστική εκδοχή, η κρέπα σερβίρεται με γέμιση κρέμας με άρωμα και γεύση καφέ, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει μια πάστα τιραμισού. Η κρέπα τιραμισού μπορεί να συνοδεύσει το πρωινό σας, να αποτελέσει το βασικό στοιχείο ενός brunch, ή απλώς να σας… γλυκάνει μετά από ένα γεύμα.

 

Δείτε παρακάτω τη συνταγή

 

Για τις κρέπες:

  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 ½ κούπα γάλα
  • 2 αυγά
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι

 

Για την γέμιση:

  • 4 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • ½ κούπα μασκαρπόνε
  • ½ κούπα ζάχαρη άχνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μέλι ή πετιμέζι
  • Λίγο νερό
  • Ξηρούς καρπούς, κομμάτια σοκολάτας ή καραμέλας ή μπισκότου κλπ

 

Eτοιμάστε τη γέμιση:

  • Διαλύουμε τον στιγμιαίο καφέ σε λίγο νερό
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί, τη ζάχαρη και το μέλι
  • Χτυπάμε με μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τον καφέ
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να είναι αφράτο και σχετικά σφιχτό.

Ετοιμάστε τις κρέπες

  • Ανακατεύουμε τα «στεγνά» στοιχεία, προσθέτουμε τα υγρά κι ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά με ελάχιστο βούτυρο
  • Ρίχνουμε μια δόση μείγματος και το απλώνουμε με γρήγορες κινήσεις.
  • Όταν η κρέπα ξεκολλά, τη γυρνάμε από την άλλη.
  • Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα και τις διατηρούμε ζεστές.

 

Βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς ή ό,τι άλλο χρησιμοποιούμε, τυλίγουμε τις κρέπες και τις σερβίρουμε ζεστές.