Κορμός σοκολάτας με καφέ

Κορμός σοκολάτας με καφέ

Ένα καλοκαιρινό γλυκό που ξυπνάει παιδικές μνήμες.

 

Ο κορμός είναι από τα πιο εύκολα γλυκά που μπορεί να φτιάξει κανείς. Είναι ένα γλυκό που αγαπούν πολύ τα παιδιά μιας και συνδυάζει μπισκότα και σοκολάτα μαζί. Βέβαια, το αγαπούν και οι πιο μεγάλοι μιας και είναι ένα γλύκισμα που μπορεί να περιέχει κάποιο αλκοολούχο ποτό όπως γλυκό κρασί, ρούμι, λικέρ, μπράντι ή κονιάκ αλλά και καφέ. Για την ιστορία να σας αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο γλυκό κατάγεται από την Ιταλία και είναι γνωστό ως chocolate salami. Και αυτό λόγω του σχήματός του και επειδή η όψη του παραπέμπει σε αυτό το αλλαντικό. Στην Ελλάδα, το αποκαλούμε «κορμό» ή «μωσαϊκό» – και αυτό λόγω της όψης του που μόλις κοπεί μοιάζει με μωσαϊκό από μπισκότα.

 

Παρακάτω θα βρείτε μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής όπου μέσα στα υλικά υπάρχει και ο καφές, ο οποίος δίνει στο γλυκό ένα πιο δυναμικό χαρακτήρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε espresso είτε καφέ φίλτρου που όμως θα πρέπει να έχει ένα γήινο χαρακτήρα χωρίς πολλές οξύτητες. Για αυτό θα σας συνιστούσαμε έναν καφέ από την Βραζιλία, την Κολομβία ή το Περού.

 

Υλικά

130 γραμμ. κουβερτούρα λιωμένη

150 γραμμ. βούτυρο

200 γραμμ. ζάχαρη άχνη

50 γραμμ. κακάο

250 γραμμ. μπισκότα σπασμένα

100 γραμμ. ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια)

1 σφηνάκι κονιάκ ή παλαιωμένο ρούμι

80 ml γάλα

2 δόσεις espresso ή 80 ml καφέ φίλτρου.

 

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κακάο και την κουβερτούρα και χτυπάμε για άλλο λίγο στη χαμηλή ταχύτητα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα σπασμένα μπισκότα, το γάλα, το κονιάκ και τον καφέ και ανακατεύουμε καλά. Στο μπολ με τα μπισκότα προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και το μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού ή αλουμινόχαρτου. Το τυλίγουμε σε ρολό και βάζουμε το στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν το σερβίρουμε.