Μπορεί ο καφές να σε ενυδατώσει;

Μπορεί ο καφές να σε ενυδατώσει;

Η καφεΐνη αποτελεί τον βασικό παράγοντα που καθορίζει εάν ο καφές είναι ενυδατικός ή όχι.

 

Είναι γεγονός πως όταν χρειαζόμαστε ενυδάτωση, το μυαλό όλων πηγαίνει στο νερό και δικαίως. Ας μην ξεχνάμε ότι το μέσο ποσοστό νερού στο ανθρώπινο σώμα αγγίζει το 60%. Από την άλλη ο  καφές, αν και έχει αποδειχθεί επαρκώς ότι έχει πολλές θετικές ιδιοτήτες για την υγεία μας, συχνά έχει “κατηγορηθεί” ότι προκαλεί αφυδάτωση, καθώς πρόκειται για ένα διουρητικό ρόφημα. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και κατά πόσο αυτοί οι ισχυρισμοί ευσταθούν;

 

Μπορεί η αντικατάσταση του νερού με καφέ να μην είναι μια καλή ιδέα ωστόσο το αγαπημένο σας ρόφημα τελικά μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε. Ωστόσο, οι ενυδατικές του ιδιότητες εξαρτώνται από την περιεκτικότητα που έχει σε καφεΐνη. Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές είναι διουρητική και ως εκ τούτου αναγκάζει το σώμα σας να δημιουργεί περισσότερα ούρα, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τη ροή του αίματος στα νεφρά. Το αποτέλεσμα είναι να ουρείτε περισσότερο και αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει τα επίπεδα της ενυδάτωσής σας. Αυτή λοιπόν η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, σε συνδυασμό με το πόσο συχνά πίνετε καφέ μπορεί να καθορίσει εάν θα μπορούσε να είναι τελικά ενυδατικός.

 

Έτσι οι καφέδες με υψηλότερες ποσότητες συγκέντρωσης καφείνης (πάνω από 500 mg) είναι πιο διουρητικοί και θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παραγωγή ούρων και στα επίπεδα ενυδάτωσής σας. Εάν, ωστόσο, πίνετε ένα ρόφημα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε καφεΐνη (περίπου 250 mg), ο καφές σας μπορεί να υπολογίζεται ως μέρος των καθημερινών σας αναγκών για ενυδάτωση.

 

Η άποψη λοιπόν ότι ο καφές σε αφυδατώνει μπορεί τελικά να μην ισχύει καθόλου. Τουναντίον, όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες, ο καφές μπορεί να είναι μέρος των καθημερινών σας αναγκών ενυδάτωσης. Ωστόσο θα πρέπει να μην ξεχνάτε ποτέ να πίνετε νερό καθημερινά, σε συνδυασμό με άλλα ενυδατικά ροφήματα.