Tι συμβαίνει στη Βραζιλία;

Tι συμβαίνει στη Βραζιλία;

Οι καθυστερήσεις στη  συγκομιδή του καφέ που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη καφεπαραγωγική χώρα του κόσμου βλάπτει τον ρυθμό των εξαγωγών.

 

Έως τις 21 Ιουνίου, οι Βραζιλιάνοι αγρότες είχαν συγκομίσει περίπου το 35% της σοδειάς καφέ για 2022, γεγονός που αποτυπώνει έναν βραδύτερο ρυθμό συγκομιδής σε σύγκριση με πέρυσι και με τον ιστορικό μέσο όρο συγκομιδής για αυτήν την εποχή του χρόνου. Ο αναλυτής της Safras, Gil Barabach, δήλωσε ότι η καθυστέρηση πλήττει τις εξαγωγές καφέ της Βραζιλίας, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές spot για καφέ υψηλής ποιότητας.

 

Πέρυσι, την ίδια περίοδο οι αγρότες είχαν συγκομίσει το 40% του καφέ, ενώ ο μέσος όρος της πενταετίας για την περίοδο είναι ακόμη υψηλότερος, στο 44%. Ο βραδύτερος ρυθμός συγκομιδής καταγράφεται παρά τις ξηρότερες από τις κανονικές καιρικές συνθήκες στις κύριες περιοχές παραγωγής, οι οποίες συνήθως ευνοούν τις εργασίες στις καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον Barabach, η καθυστέρηση της συγκομιδής οφείλεται κυρίως στην ανομοιόμορφη ωρίμανση των καρπών και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί να βρουν εργατικό δυναμικό σε ορισμένες περιοχές.

 

Ο συνεταιρισμός καφέ Cooxupe της Βραζιλίας, ο Νο. 1 εξαγωγέας της χώρας, ανέφερε επίσης καθυστερήσεις. Όπως ανακοίνωσε, το 13,5% των καλλιεργειών στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται, γύρω από τις περιοχές Minas Gerais και Σάο Πάολο, έχει συγκομιστεί μέχρι στιγμής. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό συγκομιδής,  τουλάχιστον από το 2017. “Οι τιμές για τους καφέδες ποιότητας εξαγωγής έχουν αυξηθεί για τις οριστικές αποστολές”, δήλωσε ο Barabach, προσθέτοντας ότι οι παραγωγοί δεν βιάζονται να πουλήσουν, περιμένοντας ακόμη υψηλότερες τιμές.

 

Η Safras προβλέπει ότι η παραγωγή καφέ της Βραζιλίας για το 2022 θα είναι 61,1 εκατομμύρια σάκοι, πολύ πάνω από την εκτίμηση της κυβέρνησης για 53,4 εκατομμύρια. Από την πλευρά του ο γεωπόνος Matheus Grossi, παραγωγός των κόκκων στο Patrocinio της Minas Gerais, είπε ότι η ξηρασία προς το παρόν δεν προκαλεί ανησυχία. “Τα δέντρα είναι ακόμα σε καλή κατάσταση”, είπε, “και δεν απαιτούν πολύ πότισμα”.

 

Πηγή: Reuters