Βάζοντας… τζίντζερ στον καφέ

Βάζοντας… τζίντζερ στον καφέ

Αυτό το ιδιαίτερο, ελαφρώς πιπεράτο μπαχαρικό με τα πολλά οφέλη για την υγεία μας, μπορεί να προστεθεί στην καθημερινή ρουτίνα του καφέ. 

 

Είναι γεγονός ότι το τζίντερ είναι ένα μπαχαρικό που εκτός από ιδιαίτερη γεύση, έχει οφέλη και για την υγεία. Στον κόσμο του καφέ αποτελεί ένα σχετικά “δύσκολο” συστατικό καθώς αυτή η ιδιαίτερη γεύση του δεν αρέσει σε όλους… Το τζίντζερ σε σκόνη είναι ο πιο γρήγορος και ο ευκολότερος τρόπος για να προσθέσετε αυτό το πικάντικο υλικό στο ρόφημά σας, όμως για καλύτερη γεύση συστήνεται περισσότερο η προσθήκη φρεσκοτριμμένης ρίζας τζίντζερ (σ.σ. ένα κουταλάκι του γλυκού στην κούπα σας).

 

Με λίγο επιπλέον χρόνο και υπομονή, μπορείτε να δημιουργήσετε μια “εξωτική” συνταγή τζίντζερ-java. Ένα πολύ αγαπημένο ζεστό ρόφημα που προέρχεται από την Υεμένη, γνωστό ως qishr, περιλαμβάνει την ανάμειξη σκόνης τζίντζερ με εξαιρετικά λεπτό αλεσμένο καφέ, νερό και ζάχαρη. Πρέπει να αφιερώσετε ωστόσο έξτρα χρόνο για την παρασκευή καθώς είναι αναγκαίο να φέρετε το μείγμα σε βρασμό δύο φορές. Οι συνταγές για το qishr ποικίλλουν, αλλά σύμφωνα με το Spruce Eats ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιείτε 1 φλιτζάνι νερό, 6 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο καφέ, 4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ και στη συνέχεια να σερβίρετε το ρόφημα σε μικρά φλιτζάνια εσπρέσο (γνωστά ως Finjaan στα αραβικά). Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να προσθέτουν γάλα και μπαχαρικά όπως καρδάμαμο ή μπαχάρι για επιπλέον κρεμώδη γεύση. Επίσης, τελευταία υπάρχει και η μόδα του Espresso με gingerbeer, δηλαδή ενός έτοιμου αναψυκτού με ανθρακικό το οποίο έχει έντονη γεύση τζίντζερ.

 

 

Το τζίντζερ, επιστημονικά γνωστό ως Zingiber officinale, προσδίδει έξτρα “αξία” στον καφέ και τα υπόλοιπα ροφήματα χάρη στα πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας. Το μπαχαρικό που προέρχεται από τις ρίζες του τζίντζερ είναι γεμάτο από φυσικές χημικές ενώσεις που μπορούσαν για παράδειγμα να βοηθήσουν όταν αισθάνεστε τη ναυτία. Το Saudi Medicine Journal αναγνωρίζει το τζίντζερ ως ένα συστατικό που συνδράμει στη μείωση της χοληστερόλης, όπως σημειώνεται και σε μελέτη που δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH). Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ μείωσε σημαντικά την περιεκτικότητα λιπιδίων στον οργανισμό των συμμετεχόντων  σε σχετικές κλινικές δοκιμές.