Μπορεί ο καφές να παραχθεί σε θερμοκήπιο; 

Μπορεί ο καφές να παραχθεί σε θερμοκήπιο; 

Η Επιχειρηματική Μονάδα Οπωροκηπευτικών Θερμοκηπίων και Βολβών Λουλουδιών του Πανεπιστημίου & Έρευνας του Wageningen στην Ολλανδία έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το σενάριο παραγωγής καφέ σε θερμοκήπιο, προκειμένου να εξετάσουν εάν οι συνθήκες καλλιέργειας μπορούν να καθορίσουν την γεύση και τα συστατικά των κόκκων.

 

Πριν από 5 χρόνια, το Πανεπιστήμιο διεξήγαγε μια δοκιμή μικρής κλίμακας, καλλιεργώντας ένα θάμνο καφέ σε θερμοκήπιο. Στο μικροσκόπιο τέθηκε μια ποικιλία Arabica, καφές, ο οποίος σε αντίθεση με τον Robusta είναι αυτο-επικονιαστής. Η μελέτη έδειξε ότι είναι πράγματι δυνατό ένας θάμνος καφέ να καρποφορήσει στο θερμοκήπιο και τελικά να παράξει κεράσια καφέ. Η καλλιέργεια αναπτύσσεται επαρκώς σε ένα σχετικά σκοτεινό, υγρό και ζεστό κλίμα. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι η περίοδος ανθοφορίας στο θερμοκήπιο διήρκεσε περισσότερο από ό,τι στην ύπαιθρο: αυτή η περίοδος ήταν πιθανό να διαρκέσει από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο, άρα περισσότερο από μισό χρόνο.

 

Δεδομένης μιας μεγαλύτερης περιόδου ανθοφορίας, είναι δυνατή μια μεγαλύτερη παραγωγή καφέ. Παρόλ’ αυτά, η ποσότητα των κόκκων που παράγονται στο θερμοκήπιο δεν θα είναι η κύρια διακριτική αξία τους. Ενδεχομένως να είναι παράλληλα δυνατό να επηρεαστεί η γεύση και/ή η σύνθεση των κόκκων,  χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες συνθήκες καλλιέργειας και προσαρμοσμένα θρεπτικά διαλύματα. Το ερώτημα αυτό είναι ένα από εκείνα που εξετάζονται στο πλαίσιο των λεγόμενων βασικών διαδικασιών ΣΔΙΤ (σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα), σε συνεργασία με μεγάλη παραγωγό καφέ. Οι Βασικές Διαδικασίες PPP χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων και από διάφορες εμπλεκόμενες εταιρείες.