Ένας ρομποτικός “στρατός” στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου

Ένας ρομποτικός “στρατός” στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου

Πλάνα που παραπέμπουν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας μεταδίδονται από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με ρομπότ να σερβίρουν και… καφέ. 

 

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, αυτή η γιορτή του Αθλητισμού και του Πολιτισμού έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 4 Φεβρουαρίου.  Τα μέτρα για την covid-19 είναι σκληρά και οι ξένοι θεατές δεν επιτρέπεται να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Αντίθετα, οι εγχώριοι, καλούνται να παρακολουθήσουν τις αθλητικές εκδηλώσεις, τηρώντας ωστόσο αυστηρά μέτρα πρόληψης κατά της Covid-19. Παράλληλα, όσοι εργάζονται εντός των ασφαλών και free – Covid εγκαταστάσεων διαξαγωγής των αγώνων, δεν επιτρέπεται να έχουν φυσική επαφή με τον έξω κόσμο.

 

Αν και το προσωπικό της κουζίνας και οι μάγειρες είναι εκεί, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ενοίκων του Ολυμπιακού Χωριού, την παραγωγή καφέδων και ζεστών ροφημάτων την έχουν αναλάβει… στρατιές ρομπότ!  Τα μηχανήματα συνδράμουν επίσης και στο μαγείρεμα, την παράδοση φαγητού ανά δωμάτιο, τον καθαρισμό των δαπέδων, τον έλεγχο της θερμοκρασίας των ανθρώπων, ενώ κάποια από αυτά υπενθυμίζουν στους παρευρισκόμενους ότι πρέπει να φορούν μάσκα.

 

Σε κάποια βίντεο, τα μηχανήματα εμφανίζονται να τηγανίζουν πατατάκια, να φτιάχνουν κοκτέιλ και να καθαρίζουν. Ένα ρομπότ που παραπέμπει σε… UFO, ίπταται προκειμένου να παραδίδει φαγητό στους αθλητές. Αν και η εν λόγω τεχνολογία έχει αμφισβητηθεί από πολλούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μηχανήματα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού, περιορίζοντας την ανθρώπινη επαφή.

 

Από τις 23 Ιανουαρίου, υπήρξαν 287 θετικά κρούσματα μεταξύ ανθρώπων του προσωπικού που σχετίζεται με τους Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων αθλητών. Συνολικά διενεργήθηκαν 610.000 τεστ. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να κάνουν καθημερινά τεστ PCR, να φορούν υποχρεωτικά μάσκες προσώπου ανά πάσα στιγμή, εκτός από τους αγώνες και την προπόνηση, ενώ τρώνε, πίνουν και διαμένουν μόνοι στα δωμάτιά τους.

 

Ο Πρόεδρος της ομάδας ιατρικών εμπειρογνωμόνων του Beijing 2022, Brian McCloskey δήλωσε σχετικά: «Ο αριθμός των περιπτώσεων είναι πολύ μικρός. Είμαστε βέβαιοι ότι το σύστημα θα λειτουργήσει. Δεν είμαστε όμως χαλαροί. Τηρούμε όλα τα μέτρα σε ισχύ».

 

Με το μέλλον των ρομποτικών μηχανών σε όλο τον κόσμο να είναι ακόμα αβέβαιο, ένα είναι σίγουρο: Aν η Κίνα τα καταφέρει, σίγουρα θα παρουσιάσει στον έξω κόσμο το πιο πρόσφατο τεχνολογικό της κιτ και τους ανθρώπους που “κρύβονται” πίσω από αυτό.