Pharisäer: από την Γερμανία με αγάπη

Pharisäer: από την Γερμανία με αγάπη

Είναι ένα δυνατό, χειμωνιάτικο ρόφημα καφέ φίλτρου που συνδυάζει το ρούμι, την σαντιγί και την ζάχαρη.

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσει κανείς ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου. Από τον πιο απλό – σκέτο χωρίς ζάχαρη και γάλα – μέχρι να του προσθέσει αλκοόλ, σαντιγί, αυγό ή φυτική κρέμα. Στην Γερμανία, για παράδειγμα, υπάρχει ένα ρόφημα που λέγεται Pharisäer, φαρισαίος στα ελληνικά, που παίζει με το ρούμι και την σαντιγί.

 

Σύμφωνα με την ιστορία, το συγκεκριμένο ρόφημα θεωρείται το εθνικό ποτό της Βόρειας Φρισίας, μια περιοχή της Γερμανίας στης ακτές της Βόρειας Θάλασσας, κι εμφανίστηκε τον 19ου . Λέγεται ότι προέκυψε αυθόρμητα κατά τη διάρκεια της βάπτισης του γιου του διάσημου γαιοκτήμονα της περιοχής, Peter Johannsen. Ο συντηρητικός πάστορας, Gerog Bleyer, απαγόρευε την κατανάλωση αλκοόλ από το ποίμνιό του, έτσι οι καλεσμένοι για να τον ξεγελάσουν, έριξαν στον καφέ τους ρούμι και από πάνω πρόσθεσαν σαντιγί για να καλύψουν τα έντονα αρώματα του αλκοόλ. Όμως, από λάθος έδωσαν και στον πάστορα μια κούπα από αυτό τον ενισχυμένο με ρούμι καφέ κι έτσι αποκαλύφθηκε η απάτη. Εκείνος οργισμένος τους αποκάλεσε “Pharisäer” και κάπως έτσι προέκυψε το όνομα του.

 

Για να φτιάξετε τον Pharisaer θα χρειαστείτε:

150 ml  καφέ φίλτρου

40 ml ρούμι (κατά προτίμηση μαύρο ή παλαιωμένο)

Ζάχαρη σε μορφή κύβου

50 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

 

Εκτέλεση 

Σε μια κούπα πρώτα ρίχνουμε τον καφέ, προσθέτουμε την ζάχαρη, όσο ποσότητα επιθυμούμε, και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρούμι και ανακατεύουμε και πάλι. Τέλος προσθέτουμε το σαντιγί από πάνω και σερβίρουμε.

 

Σίγουρα μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρούμι με κονιάκ ή μπράντι αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την παραδοσιακή συνταγή. Ο καφές που θα χρησιμοποιήσουμε καλό θα ήταν να μην έχει έντονες οξύτητες, ούτε φρουτώδη χαρακτηριστικά. Ένας καφές με ελαφρύ σοκολατένιο προφίλ και νότες από βανίλια είναι ο πιο κατάλληλος. Mε την ζάχαρη καλό θα ήταν να είμαστε λίγο φειδωλοί. Τέλος, μπορούμε να τον διακοσμήσουμε με κόκκους από καφέ, ξυλάκια κανέλας, τριμμένη σοκολάτα ή να τον πασπαλίσουμε με κακάο.