Η γλυκιά, ζεστή επίθεση της σοκολάτας

Η γλυκιά, ζεστή επίθεση της σοκολάτας

Σο-κο-λά-τα: Τέσσερις συλλαβές που γεμίζουν το στόμα, αρκούν για να σου φτιάξουν ολόκληρη τη μέρα!

 

Αρχόντισσα των γλυκών απολαύσεων, μετρά στις κατακτήσεις της μία τεράστια πληθυσμιακή γκάμα οπαδών, είτε πρόκειται για επαγγελματίες είτε για απλούς εραστές της γεύσης της. Τις παγωμένες, δε, μέρες και νύχτες του χειμώνα, μία κούπα ζεστής παχύρευστης σοκολάτας είναι η καλύτερη αφορμή για μοναχικά ραντεβού με τον καναπέ μας ή για πιο εξωστρεφείς συναντήσεις με την παρέα. Σίγουρα πάντως το θέμα σοκολάτα σηκώνει μεγάλη συζήτηση και τα μαγαζάκια της Πρωτεύουσας αναδεικνύονται σε πεδίο δράσης για την ανάλυσή του…

 

Σοκολάτα

Βετεράνος στην εξερεύνηση της ποιοτικής κουβερτούρας, η κυρία Πελαγία σερβίρει χρόνια τώρα, την ευτυχία σε μία αχνιστή κούπα ζεστής παχύρευστης σοκολάτας! Οι ταξιδιάρικες μελωδίες της jazz και της soul αναμιγνύονται με τα μεθυστικά αρώματα της αυθεντικής σοκολάτας Valrhona η οποία προσφέρεται με γνώση και μεράκι σε κάθε πιθανή (και απίθανη) παραλλαγή: Λευκή, γάλακτος και μαύρη, σε περισσότερες από 25 προτάσεις για να βρεις ακριβώς αυτό που αναζητά ο ουρανίσκος σας κάθε στιγμή! Αν προτιμάτε τις πιο βουτυράτες γεύσεις, θα εντυπωσιαστείτε από την λευκή Dulcey (με καραμέλα – μπισκότο) και την γάλακτος Biskelia (με ψημένο μπισκότο), ενώ αν σας αρέσουν οι πιο πικροί συνδυασμοί προτιμήστε την μαύρη Guanaja που είναι ταυτόχρονα γλυκόπικρη και αρωματική. Φυσικά αν είστε coffee maniac δύσκολα να ξεφύγετε από την -επίσης μαύρη- Kalapaia, δυνατή και ξεχωριστή, με νότες καβουρντισμένου καφέ.  Καιρού και χρόνου επιτρέποντος, αφιερώστε λίγο χρόνο για να απολαύσετε τη σοκολάτα σας έξω, στα λιγοστά τραπεζάκια με θέα στην πάντα δραστήρια περατζάδα του δρόμου. Μη ξεχνάτε άλλωστε…πρόκειται για μαγαζί γωνία!

 

Βουλής 35 & Απόλλωνος 7, Αθήνα τηλ. 2130302290

 

The Dark Side of Chocolate

Με την είσοδό σου σε αυτό το ισόγειο μαγαζί της πολυκατοικίας του ‘30, νιώθεις αυτομάτως συμπρωταγωνιστής της  Juliette Βinoche στην ταινία «Le Chocolat». Κινηματογραφικά ατμοσφαιρικό, ρομαντικό και με αρτίστικη ταυτότητα το Dark side of chocolate ρίχνει φως στο ταξίδι σου στην σοκολάτα! Και αυτό γιατί διαθέτει όλα τα φόντα για να σε καθοδηγήσει μοναδικά σε αυτή σου την εξερεύνηση. Στο τιμόνι του, ο βιρτουόζος και με παριζιάνικη εκπαίδευση, chocolatierΑριστοτέλης Παναγιώταρος, που με την βαθιά γνώση του, διαχειρίζεται αριστοτεχνικά την κορυφαία σοκολάτα Valrhona. Μεταξύ άλλων, ευχάριστη έκπληξη και το γεγονός ότι χρησιμοποιεί και μια ειδική σπάνια ποικιλία της σοκολάτας που έρχεται από μια μικρή φυτεία στο Περού. Προ(σ)κάλεστε τον, λοιπόν, να σας ετοιμάσει μία μαύρη γλυκιά σοκολάτα Βενεζουέλας ή μία κλασσική πικρή σοκολάτα Καραϊβικής, με βιολογικό πάντα γάλα, και θα καταλάβεις ότι δεν μιλάμε με υπερβολές. Για έξτρα σοκολατένιες δόσεις μη ξεχάσετε φεύγοντας να προμηθευτείτε τις πλάκες σοκολάτας με κόκκους αλατιού ή καρπούς κακάο. Για δώρο (αλλά μάλλον θα καταλήξουν στον δικό σου μπουφέ) πάρτε τα επικά χειροποίητα σοκολατάκια σε κασετίνα, στολισμένα με περίτεχνα σχέδια εμπνευσμένα από τα 70’s.

 

Σόλωνος 49, Αθήνα τηλ. 2103392348

 

Petite Fleur

Διαχρονικά αγαπημένη και εμπορικά δημοφιλής σοκολατερί της Αθήνας που κλέβει με ευκολία την καρδιά σου, είτε δηλώνεις αμετανόητος chocoholic είτε όχι. Διαθέτει όλο το «πακέτο» που αρκεί για να σε συνεπάρει: Premium γαλλική σοκολάτα Valrhona και ρομαντική, φινετσάτη, ατμόσφαιρα, βγαλμένη θαρρείς από ρετρό παριζιάνικη ταινία. Τί άλλο μπορείτε να ζητήσετε από μία έξοδο στην οποία ψάχνεις γλυκό και ρομάντζο A class, ταυτόχρονα στο ίδιο τραπέζι! Εάν είστε σε φάση που δεν φοβάστε τους πειραματισμούς αφήστε στην άκρη τις κλασικές γεύσεις και τόλμησε κάτι πιο ιδιαίτερο: Μία ζεστή κούπα σοκολάτας αρωματισμένη με πορτοκάλι ή ροζ πιπέρι ή ακόμα καλύτερα με γλυκό κρασί vinsanto Σαντορίνης για το απαραίτητο boost της βραδινής σου εξόδου. Πάντως όσο και αν μπείτε στο δέλεαρ να ετοιμάσετε κάτι αντίστοιχο στο σπίτι, μη ζητήσετε συνταγή: Το μότο είναι αυστηρό και ξεκάθαρο. Όλες οι συνταγές της σοκολάτας παραμένουν μυστικές. Μοναδικά στοιχεία που μπορούν να τονώσουν τα ιντριγκαδόρικα σενάρια σας είναι ότι η προετοιμασία γίνεται παραδοσιακά σε bain marie και ότι χρησιμοποιείται γάλα βιολογικής καλλιέργειας.

 

Ομήρου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210 3613169 –  Πλατεία Αγίου Νικολάου 2, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6814825 – Αμύντα 1, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, τηλ. 215 5519685 – Χαρ. Τρικούπη 146 & Στροφυλίου – Ν. Ερυθραία, τηλ. 210 6251474 – Αγίων Θεοδώρων 4, Κηφισιά, τηλ. 210 8083949

 

L’arrêt Du Temps

Σε αυτό το ατμοσφαιρικό γαλλικό μπιστρό, ο χρόνος όντως δείχνει να έχει σταματήσει όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ονομασία του: L’arrêt Du Temps, «Παύση στον χρόνο». Από τη στιγμή που κάθεσαι σε μία από τις αναπαυτικές ρετρό πολυθρόνες του, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να διαταράξει τη ρομαντική ζεν διάθεση στην οποία αυτομάτως μπαίνεις. Τίποτα, εκτός από μία σκέψη: Ποια σοκολάτα να επιλέξω; Και εδώ ίσως λίγο να βασανιστείτε, καθώς οι επιλογές σε ιντριγκάρουν να θέλετε να τις δοκιμάσετε όλες!  Λοιπόν, αν είστε οπαδός των κλασσικών και δοκιμασμένων γεύσεων και ταυτόχρονα περνάτε και φάση υπογλυκαιμίας, επιλέξτε την παραδοσιακή σοκολάτα Viennois με την πλούσια σαντιγί. Αν πάλι, σας αρέσουν οι πιο αρωματικές και πιπεράτες γεύσεις, τότε θα βρείτε τον Παράδεισο σας στην σοκολάτα με την κανέλα ή με τα μπαχαρικά. Φυσικά υπάρχει και η σκέψη να θέλετε απλά να συνδυάσετε τη σοκολάτα με αλκοόλ, οπότε σε αυτή την περίπτωση επιλέγετε την σοκολάτα με Amaretto. Εννοείται ότι αν ξεκινήσετε από νωρίς το πρωί, παρέα με τη σοκολάτα σας παίρνετε και το brunch σας, μη παραλείποντας να τιμήσετε ιδιαίτερα τα αφράτα σκανδαλώδη pancakes του μενού.

 

 Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 5, Ιλίσια, τηλ. 2107253200

 

Troufa Bread & Chocolate

Πιθανόν η πρώτη σας επαφή με τις πληθωρικές βιτρίνες του μαγαζιού αρχικά να σας αποσυντονίσει. Θα σας κάνεις να χαζεύετε για ώρας όλα αυτά τα μοσχοβολιστά γλυκά και τις ζύμες που απλώνονται μπροστά σας. Εδώ όμως είναι που πρέπει να φανείτε δυνατοί, εάν δεν θέλετε να κυλιστείτε ακόμα περισσότερο στον βούρκο της αμαρτίας. Άλλωστε οι σοκολάτες του Troufa Bread & Chocolate είναι αρκετές για να σε κάνουν να αναστενάξεις «κόλαση».  Ο κατάλογος μεγάλος και μέχρι να τον τελειώσεις, τα σάλια έχουν ήδη αρχίσει να σε πνίγουν. Κάντε αυστηρό cut στο μενού, και μη χάσετε χρόνο, εστιάζοντας στις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις: σοκολάτα με μπισκότο Μιράντα που ξυπνά τις αναμνήσεις των παιδικών σας χρόνων, σοκολάτα με κανέλα Κεϋλάνης & ginger για τόνωση και ενέργεια, σοκολάτα γάλακτος με καραμέλα & αλάτι Ιμαλαίων για να καταλάβετε επιτέλους γιατί τα αντίθετα έλκονται, και τέλος, σοκολάτα των maya’s με μπαχαρικά και chili γιατί όπως και να το κάνετε…καίγεστε για σοκολάτα! Και κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και πάρτε αυτό το γλυκό που τόσο λαχταρίσατε μπαίνοντας στο μαγαζί. Μη σας μέλει. Από Δευτέρα, η δίαιτα!

 

Λεωφόρος Θησέως 4, Δροσιά, τηλ. 2108000950