Γνωρίζοντας τον καφέ της Ονδούρας

Γνωρίζοντας τον καφέ της Ονδούρας

Έχει απαλές οξύτητες, γεμάτο σώμα και ξεχωρίζει για τις νότες κακάου, σοκολάτας και καραμέλας βουτύρου που χαρίζει στον φλιτζάνι.

 

Αυτή η μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, η Ονδούρα, καλλιεργεί τον καφέ από τα μέσα του 18ου αιώνα. Δηλαδή από τότε που ο πράσινος κόκκος έκανε την εμφάνιση του στην αμερικάνικη ήπειρο. Στην αρχή η παραγωγή του ήταν πολύ μικρή μιας και η κύρια καλλιέργεια της χώρας ήταν η μπανάνα. Οι φυτείες, λοιπόν, ήταν κατεξοχήν μικρές σε μεγάλα υψόμετρα, δύσκολα προσβάσιμες που έκαναν την συγκομιδή των κόκκων αρκετά δύσκολη. Η κρίση όμως που ήρθε την δεκαετία του 1960 στην βιομηχανία της μπανάνας έκανε πολλούς αγρότες να αλλάξουν την καλλιέργειες τους και προσανατολιστούν προς τον καφέ. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και τα κεφάλαια καθώς και η τεχνογνωσία που πρόσφεραν οι ΗΠΑ. Παράλληλα με την ίδρυση του Instituto Hondureno del Café, είναι ο επίσημος φορέας της χώρας για την καλλιέργεια και τη διάθεση του καφέ, στις αρχές του 1970 πραγματοποιήθηκαν και κάποια οδικά έργα που βοήθησαν ακόμα πιο πολύ τους αγρότες. Σήμερα η Ονδούρα είναι η 7η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα καφέ στον κόσμο.

 

Στην Ονδούρα πλέον δραστηριοποιούνται γύρο στους 100.000 αγρότες που ασχολούνται με τον πράσινο κόκκο. Ο καφές που καλλιεργείται είναι στην πλειοψηφία, Arabica (με τις ποικιλίες Typica, Catyrra και Pacas να κυριαρχόυν). Η μεγαλύτερη δραστηριότητα εντοπίζεται στις περιοχές Μοντεσίγιος, Κοπάν και Αγκάλτα όπου και οι τρεις διαθέτουν πλούσια, ηφαιστειακά εδάφη. Οι φυτείες βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο από 1.100 μέχρι 1.700 μέτρα ,το ποσοστό βροχοπτώσεων είναι ψηλό και η θερμοκρασία ιδανική. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα κατάλληλο μικροκλίμα με τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ευνοεί την καλλιέργεια ποιοτικού καφέ. Η επεξεργασία που ακολουθείται είναι washed.

 

Τι γεύση, όμως έχει ο καφές της Ονδούρας; Γενικά θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα ισορροπημένο καφέ με απαλές και μέτριες οξύτητες, στρογγυλό, γεμάτο σώμα και γλυκά χαρακτηριστικά. Όσο για το γευστικό του προφίλ, τον χαρακτηρίζουν οι νότες από ξηρούς καρπούς, καραμέλας βουτύρου, σοκολάτας, κακάου αλλά και εσπεριδοειδών ( ειδικά οι καφέδες που προέρχονται από την περιοχή της Μοντεσίγιος). Είναι ένα καφές που δεν εκπλήσσει, πίνεται ευχάριστα και πολλές φορές τον συναντάμε σε blend. Βέβαια τον τελευταίο καιρό, λόγω των πειραματισμών των καλλιεργητών, συναντούμε καφέδες από την Ονδούρα που μπορούν να σταθούν και μόνοι τους δίνοντας ένα πολύ ενδιαφέρον και νόστιμο φλιτζάνι.