Απολαμβάνοντας τον καφέ… αλλιώς

Απολαμβάνοντας τον καφέ… αλλιώς

Τέσσερις διαφορετικοί τρόποι να γευτείτε τον καρπό του καφεόδεντρου και τα φύλλα του.

 

Στην χώρα που γεννήθηκε ο καφές, στην Αιθιοπία, μια πρόσκληση για καφέ είναι σημαντικό γεγονός , καθώς αποτελεί ένδειξη φιλίας και σεβασμού, αλλά και ένα εξαιρετικό δείγμα φιλοξενίας. Πέραν του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής του και της “ιεροτελεστίας” που τον συνοδεύει, οι Αιθίοπες έχουν ανακαλύψει και μια πληθώρα τρόπων για να αξιοποιήσουν τους καρπούς του καφεόδενδρου – και άλλα μέρη του φυτού. Για παράδειγμα χρησιμοποιούν τα κεράσια ή και τα φύλλα του, για να παρασκευάσουν παραδοσιακά αφεψήματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια γίνoνται εξαιρετικά δημοφιλή στον δυτικό κόσμο.

 

Για παράδειγμα χρησιμοποιούν την cascara, έτσι λέγεται ο φλυός του κεράσια του καφεόδεντρου, για να παρασκευάσουν ένα τσάι. Κατά την διαδικασία επεξεργασία του καφέ, οι φλυοί, η cascara δηλαδή, μαζεύονται και αποξηραίνονται. Η casacara είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα καφεΐνης, έχει γλυκιά, φρουτώδη γεύση και δίνει ένα διαφορετικό εναλλακτικό αφέψημα που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Πίνεται ζεστό ή ακόμα και κρύο. Μια παρόμοια συνταγή γίνεται με τα φύλλα του καφεόδεντρουφυτού που λέγεται kuti, γνωστό στο εξωτερικό ως τσάι από φύλλα καφέ. Tα φύλλα, αφού ψηθούν, μπορούν να αλεσθούν ή να τσαλακωθούν. Μπορείτε να φτιάξετε το kuti βράζοντας τα φύλλα μόνα τους ή με ζεστό νερό όπως ακριβώς γίνεται με οποιοδήποτε τσάι. Το ρόφημα που προκύπτει είναι παρόμοιο σε γεύση με το πράσινο τσάι.

 

Οι Αιθίοπες συνηθίζουν να μαγειρεύουν τους πράσινους κόκκους του καφέ με βούτυρο και μπαχαρικά. Είναι ένα πολύ συνηθισμένο σνακ, ενώ αποτελεί γαμήλια παράδοση στην πόλη Τζίμα της Αιθιοπίας. Συνηθίζουν επίσης, να τρώνε τα κεράσια ή κόκκους καφέ ωμά. Η γεύση τους είναι ιδιαίτερη και λίγο παράξενη. Δεν είναι εύκολο να τους βρείτε στην αγορά, όμως άμα τα πετύχετε, δοκιμάστε τους ώστε και για την εμπειρία.