Πώς ο καφές βοηθά στην άσκηση

Πώς ο καφές βοηθά στην άσκηση

Με τους Ολυμπιακούς του Τόκιο να ξεκινούν, πιο επίκαιρη από ποτέ είναι η συζήτηση γύρω από την άθληση και την αύξηση των επιδόσεών μας κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

 

Μια ανασκόπηση της τελευταίας δημοσιευμένης έρευνας από το Institute for Scientific Information on Coffee έχει επισημάνει τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο καφές στην απόδοση όσων αθλούνται. Η μετα-ανάλυση που διεξήχθη σε 21 επιστημονικές μελέτες δείχνει ότι η καφεΐνη επηρεάζει τους αθλούμενους, με της μεγαλύτερη επίδραση να διαπιστώνεται στην αερόβια άσκηση. Σύμφωνα με τον Δανό Δρ. J W Langer, ιατρός και λέκτορας ιατρικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η καφεΐνη συμβάλλει στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης. “Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι αθλητές που καταναλώνουν καφεΐνη πριν από έναν αγώνα ή ένα αθλητικό γεγονός μπορούν να ασκηθούν γρηγορότερα, να έχουν μεγαλύτερη αντοχή και να ανακάμψουν ευκολότερα, σε σύγκριση με αθλητές που δεν πίνουν καφέ”, είπε.

 

Πρόσφατα η International Society of Sports Nutrition επανατοποθετήθηκε προκειμένου να υποστηρίξει την άποψη ότι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει διάφορες πτυχές της απόδοσης. Η ISSN ανέφερε ότι μικρές έως μέτριες ποσότητες καφεΐνης μπορούν να βελτιώσουν: μυϊκή αντοχή, ταχύτητα κίνησης και μυϊκή δύναμη, απόδοση σπριντ, άλματος και ρίψης, καθώς και διάφορες αερόβιες και αναερόβιες αθλητικές δράσεις.

 

Ένα παράδειγμα της θετικής επίδρασης που μπορεί να έχει η καφεΐνη παρατίθεται σε μελέτη του 2019 σε μια ομάδα δρομέων. Τα ευρήματα έδειξαν ότι μια μέτρια δόση καφεΐνης παρήγαγε αξιόλογα οφέλη σε αθλητές που έτρεξαν 5 χλμ. σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, μια άλλη έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση ενός ισχυρού φλιτζανιού καφέ μία ώρα πριν από τον αγώνα μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των ανδρών δρομέων κατά σχεδόν δύο τοις εκατό.