Tελικά πόσο επηρεάζει ο στιγμιαίος καφές τον οργανισμό μας;

Tελικά πόσο επηρεάζει ο στιγμιαίος καφές τον οργανισμό μας;

Πολλά έχουν ειπωθεί για την επίδραση του στιγμιαίου καφέ στον οργανισμό μας και ιδιαίτερα στην καρδιά και στο στομάχι μας. Τι από αυτά αληθεύει;

 

Στη χώρα μας ο καφές αυτός, ο γνωστός ως φραπέ στην κρύα του εκδοχή και νες στην ζεστή,  είναι ιδιαίτερα αγαπητός και ευρέως διαδεδομένος παρά την όποια σύνδεσή του -λανθασμένη ή μη – με θέματα υγείας. Μια νέα έρευνα πάντως που φέρει την υπογραφή την της Ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ και του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ξεκαθαρίζει το τοπίο.

 

Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα η ορθή κατανάλωση του στιγμιαίου καφέ, παρά του αντιθέτου λεγόμενα, μπορεί να δράσει ευεργετικά στον οργανισμό μας. Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση του με μέτρο δεν επηρεάζει αρνητικά την αρτηριακή πίεση και τη λειτουργία των αγγείων της καρδιάς, αντιθέτως: μπορεί εν δυνάμει να βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία, διατηρώντας υγιή και σε εγρήγορση τα αγγεία μας και καθυστερώντας την γήρανση τους.

 

Σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει ο στιγμιαίος καφές στο στομάχι, οι σχετικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί κατά καιρούς δεν μπορούν να συνδέσουν τις παθήσεις του ανώτερου πεπτικού συστήματος ή τον πόνο του στομάχου με την κατανάλωση του. Μάλιστα ορισμένες εξ αυτών έχουν δείξει ότι η πρόσληψη στιγμιαίου καφέ από υγιή άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ δεν προκαλεί δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα.