Πνίγοντας το παγωτό με espresso

Πνίγοντας το παγωτό με espresso

Ένα ρόφημα – επιδόρπιο που συνδυάζει καφέ και παγωτό σε μια απολαυστική βερσιόν.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Φανταστείτε μια γενναιόδωρη μπάλα παγωτού βανίλιας μέσα σε ένα φλιτζάνι, να περιχύνεται από ζεστό καφέ espresso και να «πνίγεται» σιγά σιγά. Αυτός με άλλα λόγια είναι ο καφές affogato. Κατάγεται από την Ιταλία και συνδυάζει δύο μεγάλες αγάπες των γειτόνων μας: τον καφέ και το gelato. Το όνομα του προέρχεται από το γεγονός ότι ο espresso «πνίγει» το παγωτό – affogato στα ελληνικά σημαίνει πνιγμένος. Ενδείκνυται κυρίως και για τις απογευματινές ώρες, μιας και είναι κάτι μεταξύ επιδορπίου και καφέ. 

 

Για το πότε «γεννήθηκε» το εν λόγω ρόφημα, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία. Σίγουρα όμως μετά την εφεύρεση της εσπρεσομηχανής, δηλαδή κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα. Η κλασική συνταγή θέλει το ρόφημα να αποτελείται από μια δόση espresso και μια μπάλα παγωτό βανίλια ή fior di latte. Με τα χρόνια όμως, τόσο οι baristi όσο και οι φανατικοί αυτού το ροφήματος το έχουν εξελίξει με διάφορες συνταγές. Κάποιοι, λοιπόν έχουν αντικαταστήσει τον καφέ με ρόφημα σοκολάτας, κάποιοι άλλοι έχουν επιλέξει για βάση τους τον καφέ mocha και φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που αντί για παγωτό με γεύση βανίλια, προτιμούν εκείνη την φράουλας, του φιστικιού ή ακόμα και τις μπανάνας. Όμως σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν θα έχουμε το original αποτέλεσμα. Στις παραλλαγές του affogato συγκαταλέγεται και μια «κλασική» που ονομάζεται affogato corretto. Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο ρόφημα μόνο που προστίθεται μια δόση grappa ή κάποιου άλλου λικέρ όπως Bailey’s (ιρλανδέζικο λικέρ φτιαγμένο από ουίσκι και γάλα) ή Kahlua (λικέρ καφέ).      

 

Προσωπικά είμαι λάτρης της παραδοσιακής συνταγής. Μάλιστα επιλέγω ένα καφέ που να έχει μεγαλύτερη ένταση, πλούσιο σώμα και χωρίς πολυπλοκότητα στην γεύση. Όσο για το παγωτό πάντα βανίλιας ή fior di latte με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις οπού προτιμώ μια μπάλα σοκολάτας. 

 

Φωτογραφία: shutterstock

 

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο 8ο τεύχος του περιοδικού Coffee + Brunch που κυκλοφορεί.