Μια δύσκολη χρονιά έρχεται για τον βραζιλιάνικο καφέ

Μια δύσκολη χρονιά έρχεται για τον βραζιλιάνικο καφέ

Η έντονη ξηρασία που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη Βραζιλία, εν μέσω περιόδου συγκομιδής, απειλεί όπως όλα δείχνουν και τις καλλιέργειες του επόμενου έτους.

 

Η Βραζιλία, ο κορυφαίος παραγωγός καφέ στον κόσμο, βρίσκεται αντιμέτωπη με εξαιρετικά αδύναμη παραγωγή έπειτα από πολυετή ξηρασία, για την οποία η κυβέρνηση έχει κηρύξει έκτακτη ανάγκη. Οι ειδικοί ανησυχητικά μηνύματα για τις μεγάλες περιοχές καλλιέργειας καφέ. Στη Minas Gerais, την Νο. 1 περιοχή παραγωγής καφέ, οι προγνώσεις δείχνουν διαρκώς χαμηλά επίπεδα υγρασίας του εδάφους. Αρκετοί παραγωγοί, λοιπόν, έχουν διαπιστώσει πρόωρη άνθιση στα καφεόδεντρα, ενώ άλλοι φοβούνται ότι η συνεχιζόμενη ένταση των καιρικών φαινομένων είναι ικανή να εμποδίσει την ικανότητα των δέντρων τους να ανακάμψουν πλήρως πριν από την έναρξη της περιόδου των βροχών τον Σεπτέμβριο

 

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτιμά ότι η παραγωγή του Arabica το 2021, θα μειωθεί κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι, σε 2,87 εκατ. τόνους. Συν τοις άλλοις, η Βραζιλία βρίσκεται σε ένα δύσκολο έτος που θα φέρει  πτώση κατά 11% στην παραγωγή. Έτσι οι μελλοντικές τιμές σηματοδοτούν έναν περιορισμό της προσφοράς Arabica. Από τον Νοέμβριο μάλιστα, οι τιμές του καφέ Arabica ICE έχουν αυξηθεί κατά 45% στο 1,64 $ / λίβρα, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 4,5 έτη.

 

Η Βραζιλία επίσης καλλιεργεί καφέ robusta, η παραγωγή του οποίου το 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% σε 1,27 εκατ. τόνους. Για τη σταθεροποίηση της αγοράς, οι roasters θα χρησιμοποιήσουν πιθανώς τον καφέ robusta, ο οποίος χρησιμοποιείται συνήθως για στιγμιαίο καφέ, αντί χαμηλότερης ποιότητας Arabica στα blend τους.