Τρία λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Τρία λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Επιλογή λάθος εξοπλισμού, απροσεξία στις ρυθμίσεις και αδιαφορία στην καθαριότητα τους είναι τρία συχνά λάθη που οδηγούν σε ένα άσχημο οικιακό φλιτζάνι καφέ.

 

Τι πιο μαγικό από μια υπέροχη εμπειρία απόλαυσης με τη χρήση νερού και καφέ! Τούτων λεχθέντων θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για να καταφέρουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα, θεωρείται απαραίτητη η σωστή χρήση και η φροντίδα του εξοπλισμού που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας. Αυτό ίσως είναι το “μυστικό” της επιτυχίας, διότι πολλοί από εμάς μπορεί να χρησιμοποιούμε μεν καφέ ανώτατης ποιότητας, παρ’ όλα αυτά ενδεχομένως να κάνουμε λάθη στην αγορά, τη χρήση και τη φροντίδα του εξοπλισμού. Διαβάστε παρακάτω τα 3 βασικά σφάλματα που κάνουμε.

 

Επένδυση σε λάθος εξοπλισμό

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι να επενδύουμε σε μια μηχανή, μόνο και μόνο λόγω του κόστους ή / και της ευκολίας που προσφέρει, για να ανακαλύψουμε εκ των υστέρων ότι δεν είναι ιδανική για αυτό που τη θέλουμε. Ένα σύνηθες παράδειγμα είναι οι μηχανές που φτιάχνουν καφέ φίλτρου αλλά και εσπρέσο. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώνεται πως κανένας από τους δύο καφέδες που παρασκευάζει δεν είναι τόσο καλός. Η λύση είναι να συμβουλευτείτε κάποιον barista ο οποίος θα σας καθοδηγήσει ανάλογα με τις ανάγκες σας χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία.

 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους μύλους άλεσης. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι μύλοι μπαχαρικών (τύπου whirly-blade) να πωλούνται ως μύλοι καφέ. Μπορεί να πρόκειται για μια φθηνή και εύκολη λύση όμως δεν δίνουν το σωστό αποτέλεσμα μιας και καθιστούν αδύνατη την εναλλαγή άλεσης μεταξύ των διάφορων μεθόδων παρασκευής: παράδειγμα η γαλλική πρέσα θέλει χοντρό άλεσμα), ο espresso πιο λεπτό και ο καφές στο μπρίκι ακόμα πιο λεπτό.

 

Δεν ρυθμίζεται πότε τον εξοπλισμός σας

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών κάνουν εντελώς μηχανικά τον καφέ, χωρίς να δίνουν βάση στη… λεπτομέρεια. Πρέπει να θυμάστε πάντα ότι το ιδανικό αποτέλεσμα απαιτεί λίγη προσοχή, πολλές δοκιμές και ενίοτε σφάλματα, έτσι ώστε να βρείτε τις τέλειες αναλογίες και τεχνικές που σας ταιριάζουν. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι ο εξοπλισμός σας ενδεχομένως να χρειάζεται συχνά τροποποιήσεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον μύλο άλεσης.  Χρειάζεται να τον ρυθμίζετε ανάλογα με το αν θέλετε να έχετε ένα πιο χοντροκομμένο ή ένα πιο λεπτό αποτέλεσμα. Επιπλέον με το πέρασμα των χρόνων οι λεπίδες του μύλου σταματούν σταδιακά να είναι τόσο αιχμηρές, ακριβώς όπως συμβαίνει με ένα μαχαίρι. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τροποποιήσετε το μηχάνημα, και να προσαρμόσετε πιο κοντά τις λεπίδες για να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα.

 

Δεν δίνετε βάση στον καθαρισμό

Δυστυχώς, ένα γρήγορο ξέβγαλμα δεν αρκεί για να διατηρήσετε  τον εξοπλισμό σας σε άριστη κατάσταση. Για οποιονδήποτε εξοπλισμό παρασκευής και σερβιρίσματος, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλα τα υπολείμματα καφέ μετά από κάθε χρήση, καθώς η συσσώρευση τους μπορεί να προκαλέσει εν καιρώ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αλλά και θέματα υγιεινής. Ακόμη και ο βραστήρας σας χρειάζεται βαθύ καθάρισμα λόγω του ιζήματος που συσσωρεύει.