H κατανάλωση εσπρέσσο “όπλο” κατά της θνησιμότητας

H κατανάλωση εσπρέσσο “όπλο” κατά της θνησιμότητας

H καθημερινή κατανάλωση καφέ – κυρίως εσπρέσσο – μπορεί να παρατείνει τα χρόνια της ζωής σας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Nutrition.

 

Σε μια έρευνα που συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές, για περίοδο οκτώ ετών διαπιστώθηκε ότι η “μετριοπαθής κατανάλωση” μεταξύ 3-4 φλιτζανιών ιταλικού καφέ σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, συγκριτικά με την μηδενική κατανάλωση. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την έρευνα, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έπασχαν από καρδιολογικά προβλήματα ή κάποιας μορφής καρκίνου.

 

Οι ποσότητες καφέ που προσλάμβαναν οι συμμετέχοντες κατά την διάρκεια της μελέτης, καταμετρήθηκαν με τη χρήση ενός φλιτζανιού των 30 ml, όσο είναι δηλαδή το μέγεθος ενός κλασικού φλιτζανιού εσπρέσσο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως συγκρτικά την μηδενική κατανάλωση καφέ, τα 3-4 φλιτζάνια εσπρέσσο “συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας” και ειδικότερα θνησιμότητας από καρδιολογικά αίτια. Αυτό το συμπέρασμα σχετίζεται με ένα συστατικό που ονομάζεται NTproBNP, ανέφεραν οι επιστήμονες.

 

Τα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου αποδίδονται στην καφεΐνη: Mια μελέτη που παρουσιάστηκε στο περιοδικό  PLOS Biology  συμπέρανε πως 4 δόσεις καφέ εσπρέσσο είναι η κατάλληλη ποσότητα μέσω της οποίας μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητες του ροφήματος. Μια άλλη έρευνα του  JAMA Internal Medicine, έδειξε πως ακόμη και η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη -αν όχι περισσότερα- για την υγεία.

 

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και μια παλαιότερη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine η οποία επίσης διαπίστωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της “μετριοπαθούς” κατανάλωσης καφέ και του χαμηλότερου κινδύνου χρόνιας ασθένειας. Εξάλλου έχει διαπιστωθεί ότι το αγαπημένο μας ρόφημα δρα ενάντια σε πλήθος ασθενειών όπως ο καρκίνος, η κίρρωση του ήπατος και η κατάθλιψη.

 

Στον αντίποδα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Ενδεικτική είναι η έρευνα που διεξήγαγε το 2019 το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας η οποία απέδειξε ότι η κατανάλωση έξι ή περισσότερων φλιτζανιών την ημέρα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη καρδιολογικών προβλημάτων.